Preşedintele şi alte persoane importante în stat vor constata foarte curând că băncile fac ceea ce trebuie şi reduc dobânzile la depozite, iar apoi va urma şi scăderea ratelor la împrumuturi şi relansarea creditării, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.
"Suntem pe o direcţie corectă şi, foarte curând, şi preşedintele şi alte persoane importante în stat vor constata că băncile fac ceea ce trebuie şi reduc dobânzile la depozite, apoi va urma scăderea ratelor la împrumuturi şi relansarea creditării", a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele ARB.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că băncile nu vor mai avea un susţinător în persoana sa până când acestea nu vor relua creditarea şi nu vor coborî "batjocura din zona dobânzilor".
Gheţea a afirmat că după ce Banca Naţională a României (BNR) a decis să reducă dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, şi să coboare la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani s-a observat o reducere a dobânzilor la depozite.
"Din păcate aşa este viaţa. Nicio bancă comercială nu se poate lăuda că a redus dobânzile la depozite. (...) Nimeni nu a făcut publicitate la acest lucru, pentru că aşa este normal", a mai arătat preşedintele ARB.
Gheţea consideră, în nume personal, că băncile vor acorda până la finele anului dobânzi la depozite mai mici de 10%, în apropierea ratei de politică monetară, şi vor da credite cu rate cu 3-4 puncte procentuale mai mici faţă de cele actuale, în funcţie de riscul clientului.
El a dat ca exemplu dobânzile propuse de bănci pentru programul "Prima casă", despre care spune că sunt "deosebit de atractive", în contextul în care există mai mulţi factori cum ar fi inflaţia, trendul sau istoria de până acum care le influenţează.
"Nu putem să spune acum că credităm cu dobândă zero la sută", a mai spus preşedintele ARB.
Dobânda medie acordată pentru depozitele populaţiei a scăzut în martie cu 0,1 puncte procentuale, la 16,21%, în timp ce rata medie pentru creditele noi a crescut cu 0,23 puncte procentuale, la 18,86%, potrivit celor mai recente date publicate de BNR.
Pe segmentul companiilor, dobânzile la depozite au scăzut în martie cu 0,91 puncte, aproape de 16,21%, iar ratele pentru împrumuturile noi a scăzut cu 0,1 puncte, la 20,58%.
Băsescu s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanţii BNR şi ai celor mai importante bănci, iar ulterior şeful statului a afirmat că, la întâlnirea cu reprezentanţii mediului bancar, a transmis că Guvernul şi-a îndeplinit obligaţiile şi că e timpul ca şi bancherii să răspundă pozitiv, precizând că întrevederea nu viza decizii, pentru că nu cu el iau băncile decizii.
Preşedintele declara, miercuri seară, la TVR1, referindu-se la întâlnirea cu reprezentanţii mediului bancar, că reacţia băncilor nu este mulţumitoare şi o consideră incorectă, menţionând că aşteaptă din partea acestora "dinamism şi curaj" şi că le reproşează în primul rând dobânzile mari. Pe de altă parte, preşedintele afirma că băncile-mamă au avut un comportament "foarte corect" faţă de sistemul bancar românesc, menţinând liniile de credit.