Magazinele care vând produse etnobotanice ce au efecte halucinogene ar putea fi închise în câteva luni, a declarat, vineri, la Galaţi, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, citat de corespondentul MEDIAFAX.
"Agenţia Naţională a Medicamentului vrea să elaboreze o reglementare pe care să o promoveze Ministerul Sănătăţii şi obligatoriu vânzarea lor să se facă cu acordul ANM. Ulterior, sigur că, dacă se reglementează la nivel european acest lucru, în România în mod sigur în câteva luni distribuţia lor va fi interzisă, după care vom vedea care e reglementarea europeană", a spus Bazac, răspunzând unei întrebări.
Conform acestuia, de peste două săptămâni sunt începute controale, împreună cu Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi cu Agenţia Naţonală Sanitar-Veterinară, cu privire la legalitatea produselor comercializate în acest tip de magazine.
"Cel puţin în Bucureşti au apărut o serie de magazine de vise în care se vând anumite produse biologice care în momentul de faţă nu au statut foarte bine determinat nici în România, nici în Uniunea Europeană. Am comunicat cu colegii noştri de la Londra - provenienţa companiei este britanică - şi am aflat că nici acolo statutul, cel puţin din punct de vedere medical al vânzării acestor produse, nu este reglementat. Şi atunci a rămas că la nivelul Uniunii Europene o se să ia o decizie în ceea ce priveşte aceste produse biologice pentru că pare-se că au diverse efecte halucinogene şi cred că la momentul ăsta este periculos a se face vânzarea lor fără să fie un control foarte, foarte bine precizat", a mai spus Bazac.
Potrivit acestuia, în România se va încerca blocarea vânzării acestor produse, dar sub o formă legală.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că marţi va merge la Luxemburg, unde va avea loc Consiliul miniştrilor Sănătăţii şi unde va fi discutată această problemă.
"Eu nu cred că salvie vândută în plic pentru necesităţi biologice nu poate fi un produs pe care Ministerul Sănătăţii sau oricare altă structură a statului să nu-i poată controla vânzarea. Lucrul ăsta din păcate nu s-a întâmplat până acum, au apărut aceste medicamene sau nici nu ştiu cum să le spun, plante cu un aviz de la un institut din România care în principiu n-ar trebuie să se ocupe de aşa ceva şi lucrul ăsta o să-l reglementăm. Eu sunt destul de îngrijorat de mai bine de o lună , de când am aflat că se vând aceste lucruri în România, pentru că targetul este o anumită categorie de tineri şi, din păcate, ei au început să cumpere aceste produse, aceste plante şi efectele se pot vedea deja", a adăugat Bazac.
Ion Bazac a vizitat, vineri, Spitalul de Pediatrie "Sfântul Ioan” din municipiul Galaţi, unde a participat la inaugurarea unei aripi recent renovate a unităţii spitaliceşti. Spaţiul conţine săli de urgenţe, săli de consultaţie, birouri, bucătărie şi spălătorie şi a fost modernizat cu finanţare asigurată în procent de 80% de Primărie, costul total depăşind suma de 1 milion de lei.
În aprilie, Poliţia Română anunţa că structurile antidrog din cadrul instituţiei au verificat magazinele care comercializează diverse produse cu posibil conţinut psihotrop, încă de la obţinerea primelor informaţii şi indicii privind existenţa unor astfel de magazine în Braşov şi Cluj şi a unui site care ar face reclamă acestora.
"În urma analizelor de laborator s-a constatat că respectivele substanţe nu sunt înscrise în tabelele care fac obiectul legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi al celei privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, nefiind recunoscute de Organizaţia Naţiunilor Unite şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca făcând parte din categoria stupefiantelor ori psihotropelor, motiv pentru care nu sunt plasate sub control de cele două convenţii", preciza Poliţia Română.