Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Locală (FNSAL), Răzvan Bordeanu, a spus, marţi, că ar fi de acord cu introducerea unui spor de incompatibilitate, idee avansată, marţi, de coordonatorul Grupului de lucru care elaborează legea unitară de salarizare, Valentin Mocanu.
Bordeanu a adăugat că, până în prezent, reprezentanţii MMFPS nu au venit cu propuneri concrete în privinţa incompatibilităţilor.
Liderul sindical a susţinut că, în acest moment, nu poate preciza care ar trebui să fie valoarea acestui spor, însă a apreciat că funcţionarii din administraţia publică locală ar trebui să aibă asigurate nişte venituri mai mari având în vedere că nu li se permite obţinerea unui loc de muncă în plus.
"Avem colegi cu studii superioare care au un salariu de încadrare de 600 de lei", a declarat Bordeanu
Bugetarii care nu pot desfăşura alte activităţi în afara funcţiilor publice pe care le deţin ar putea beneficia de un spor de incompatibilitate pentru a li se asigura venituri mai mari, a declarat, marţi, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.
Valentin Mocanu a explicat că sporul de incompatibilitatea ar putea fi cuprins în salariul de bază, în cazurile în care va fi vorba de categorii mari, comasate de bugetari sau ar putea fi acordat separat doar acelor categorii de bugetari care au incompatibilităţi.
"Trebuie găsită o soluţie pentru că, de principiu, au dreptate. Nu pot avea acelaşi venit cu cei care mai pot desfăşura şi alte activităţi", a spus Mocanu.
Secretarul de stat a mai declarat că în întâlnirile viitoare ale Grupului de lucru privind elaborarea legii unitare de salarizare vor fi iniţiate discuţiile tehnice pe marginea acestui subiect, pentru a se stabili dacă va fi acordat un spor sau o indemnizaţie de incompatibilitate, dacă va intra sau nu în salariul de bază şi, mai ales, care va fi nivelul sporului sau al indemnizaţiei.
Potrivit Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, categoriile de bugetari care ar putea beneficia de sporul de incompatibilitate sunt" preşedintele României, deputaţii şi senatorii, consilierii prezidenţiali şi consilierii de stat din Administraţia Prezidenţială, prim-ministrul, miniştrii şi miniştrii delegaţi, secretarii de stat, subsecretarii de stat şi funcţiile asimilate acestora, prefecţii şi subprefecţii, magistraţii, aleşii locali şi funcţionarii publici.