Peste 20 de bănci au depus oferte indicative privind dobânda anuală efectivă (DAE) pe care ar putea să o practice în cadrul programului "Prima Casă", ratele variind în plaje foarte mari, până la aproape 14% la euro şi 23% la lei, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
La ofertele în euro, toate ratele sunt calculate în funcţie de Euribor la 3, 6 sau 12 luni, la care se adaugă o marjă fixă, iar dobânzile anuale efective pornesc de la aproximativ 5,5% până la aproape 14%.
Aceeaşi formulă este urmată şi la ofertele indicative pentru creditele în lei, respectiv ROBOR plus o marjă fixă, astfel că DAE variază între aproape 13% până la sub 23%.
Potrivit surselor citate, cele mai scăzute costuri în euro au fost indicate de BRD şi Alpha Bank, iar pentru lei cea mai bună ofertă indicativă a fost propusă de CEC Bank.
Executivul a anunţat, recent, un program prin care creditele contractate pentru cumpărarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro.
Nepenalizarea rambursării anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din împrumut şi perceperea de dobânzi cât mai scăzute sunt criteriile anunţate anterior de premierul Emil Boc pentru selecţia băncilor care doresc să fie incluse în acest program.
Boc a declarat, marţi, la Arad, că Guvernul a primit răspuns de la 16 bănci care doresc să se implice şi că programul va începe mai devreme decât era prevăzut, respectiv până la finele lunii iunie în loc de luna iulie.
Surse oficiale au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX că preşedintele Traian Băsescu urmează să se întâlnească, miercuri, cu reprezentanţii BNR, ai Asociaţiei Române a Băncilor şi ai celor mai importante bănci, printre posibilele teme de discuţie fiind situaţia economică, acordurile semnate cu băncile-mamă pentru menţinerea finanţărilor în România, precum şi programul "Prima Casă".