Preţurile medicamentelor rămân neschimbate, la valoarea stabilită prin Ordinul ministrului Sănătăţii intrat în vigoare la 1 aprilie, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins o cerere a Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) privind suspendarea acestui document.
"Ministerul Sănătăţii a câştigat în instanţă acţiunea privind suspendarea efectelor Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman promovată de ARPIM", informează, marţi, Ministerul Sănătăţii.
La sfârşitul lunii martie, Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a cerut instanţei suspendarea ordinului în urma căruia preţul medicamentelor s-a ieftinit, invocând mai multe motive de nelegalitate, potrivit sursei citate.
Curtea de Apel Bucureşti a decis săptămâna trecută că acţiunea ARPIM este nefondată.
"Prin urmare, Ordinul ministrului Sănătăţii rămâne în vigoare, iar medicamentele îşi păstrează preţurile stabilite prin acesta", arată MS.
Potrivit Ordinului ministrului Sănătăţii numărul 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman, din 2 februarie a fost făcută o reajustare a preţurilor de la 3,32 euro la 4 euro pentru produsele româneşti şi de la 3,60 euro la 4 euro pentru produsele din import.
Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial în 2 februarie şi a intrat în vigoare în 60 de zile de la publicare, respectiv de la 1 aprilie.
Preţul la intrarea în ţară (CIP) a fost recalculat, fiind ales preţul cel mai mic din 12 ţări europene şi calculat în lei şi în euro.
Ministrul Sănătăţii Ion Bazac a declarat, în 31 martie, că preţul medicamentelor româneşti creşte de la 1 aprilie cu 1%, iar al celor din import scade cu 10 %.