Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 iun 2009 - Anul XIV, nr. 126 (4112)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Magistraţii vor să intre în Legea salarizării, dar cer menţinerea puterii de cumpărare

Marţi, 2 Iunie 2009 (14:17:20)

Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au participat, marţi, la discuţiile privind elaborarea legii salarizării unice, precizând că sunt de acord cu includerea magistraţilor în noua grilă, dar că doresc ca puterea de cumpărare a acestora să fie menţinută.

Reprezentantul CSM, Dan Lupaşcu, a declarat, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, că "la solicitarea magistraţilor din ţară ne-am reconsiderat poziţia”.

În opinia lui, legea salarizării este unitară doar prin titlu, întrucât sunt categorii exceptate, dând ca exemplu BNR şi societăţile cu activităţi comerciale.

"O lege unitară înseamnă că trebuie să cuprindă toate categoriile", a precizat Lupaşcu.

Acesta a spus că a cerut în cadrul Grupului de lucru ca magistraţii să fie poziţionaţi pe aceeaşi clasă de salarizare cu Executivul şi Legislativul. Astfel, un judecător de judecătorie ar trebui să aibă coeficientul de ierarhizare de 10,2.

"Magistraţii nu-şi doresc un şir de sporuri, ci o indemnizaţie adecvată şi să se ţină cont de interdicţii şi incompatibilităţi", a spus Dan Lupaşcu, precizând totodată că a cerut ca interdicţiile şi incompatibilităţile să fie extinse la toate categoriile bugetare.

Reprezentantul CSM a mai spus că magistraţii nu au cerut drepturi noi şi nici alinierea la salarizarea din UE, deşi judecătorii români se situează la coada clasamentului. "Noi am propus un status quo şi sporuri incluse în indemnizaţia de bază", a declarat Dan Lupaşcu, explicând că acest lucru înseamnă că sunt de acord cu îngheţarea salariilor din magistratură până când salariaţii bugetari de pe aceeaşi treaptă îi vor ajunge, dar că trecerea de la vechiul sistem la noul sistem trebuie să asigure o protecţie magistraţilor în sensul păstrării salariului net.

"Un magistrat, dacă nu are certitudinea că i se menţine statutul, va părăsi sistemul şi am risca să ne confruntăm cu o plecare masivă", a spus reprezentantul CSM, adăugând că de la începutul acestui an a fost înregistrat un număr important de plecări din sistem.

În ceea ce priveşte media coeficienţilor în magistratură, Lupaşcu a precizat că s-a stabilit ca pentru prima treaptă în care sunt incluşi judecătorii de judecătorii, media să fie 8,85, pentru treapta a doua în care intră grefierul cu studii superioare, media să fie de 6,5, iar pentru treapta a treia unde sunt incluşi arhivarii şi registratorii , media să fie de 3,8.

Preşedintele Publisind, Emilian Marian, a apreciat că propunerea de ierarhizare a funcţiilor făcute de CSM "este una bună şi consideră că problema privind incompatibilitatea ridicată de CSM este justificată".

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreieş, a susţinut joi, într-o conferinţă de presă, că legea unică de salarizare are la bază principii asupra cărora magistraţii nu au fost consultaţi, iar din acest motiv CSM nu a participat la negocierile privind salarizarea.

Afirmaţia a survenit declaraţiei din 26 mai, a coordonatorului grupului de lucru de la MMFPS, Valentin Mocanu, potrivit căruia CSM nu a participat la nicio întâlnire pentru elaborarea legii unice de salarizare în sistemul bugetar, notificând printr-un document scris că nu doreşte acest lucru.

"Cred că nu este mai important dacă se face printr-o lege unică; în România, adunările generale ale magistraţilor ne-au cerut să nu participăm la aceste negocieri", a spus Andreieş, joi, răspunzând la o întrebare legată de încadrarea magistraţilor într-o lege unică de salarizare.

Andreieş a explicat că legea unică are la bază nişte principii, iar la elaborarea acestor principii nu a fost consultată puterea judecătorească. Potrivit şefului CSM, aceste principii nu ţin cont de obligaţiile, compatibilităţile şi statutul judecătorului şi al procurorului.

El a adăugat că participarea la negocierile pe legea unică de salarizare ar fi constituit o acceptare a acestor principii asupra cărora magistraţii nu au fost consultaţi.

Ministerul Justiţiei (MJ) a comunicat CSM că ar trebui sa participe la negocierile privind legea unică de salarizare, la o singură şedinţă participând secretarul general al CSM, ulterior magistraţii nemaifiind reprezentaţi la masa negocierilor.

Luni, a existat o rundă de discuţii, potrivit unor surse ministeriale.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Magistraţii vor să intre în Legea salarizării, dar cer menţinerea puterii de cumpărare .
 Vizualizări articol: 578 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Magistraţii vor să intre în Legea salarizării, dar cer menţinerea puterii de cumpărare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei