Premierul Emil Boc a declarat, marţi, la Arad, că Guvernul încearcă să plătească la zi subvenţiile datorate agricultorilor, spunând că are la dispoziţie inclusiv resursele financiare europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Întrebat de jurnalişti, într-o conferinţă de presă la PDL Arad, despre plata subvenţiilor, în condiţiile în care fermierii anunţă noi proteste la Guvern, Boc a spus că Ministerul Agriculturii "are răspunsurile necesare pentru a face faţă provocării".
"Am avut o discuţie în Coaliţie foarte serioasă pe tema agriculturii şi a finanţării, iar ministrul Agriculturii cred că are răspunsurile necesare pentru a face faţă la provocările legate de plata prin APIA a subvenţiilor necesare. Menţionăm că am plătit o valoare extrem de ridicată a subvenţiilor din 2008 şi 2007 şi vom găsi resursele de a plăti la zi prin APIA. Avem resursele financiare europene la dispoziţie, cred că vom face faţă provocărilor", a spus Boc.
Fermierii vor protesta în 10 iunie, în Bucureşti, respectiv în Piaţa Constituţiei, în Piaţa Victoriei şi în faţa Ministerului Agriculturii, la acţiuni fiind aşteptate peste 5.000 de persoane nemulţumite de faptul că promisiunile de rezolvare a problemelor lor nu s-au concretizat.
Fermierii susţin că nicio problemă dinte cele invocate în timpul întâlnirilor de la comisiile de Agricultură ale Camerei Deputaţilor şi Senatului sau de la Ministerul Agriculturii nu şi-a găsit rezolvarea.
În aceste condiţii, fermierii spun că "aruncă zeci de tone de lapte pe şanţ, duc animalele la abator că nu le mai pot întreţine, îşi pierd casele şi agoniseala pentru că au accesat programe SAPARD şi acum nu mai pot rambursa creditele, în condiţiile în care fermierii asistă neputincioşi cum laptele şi produsele lactate importate se vând la preţuri de vis în supermarketuri".
În prima jumătate a lunii aprilie, membrii Sindicatului Crescătorilor de Taurine au pichetat sediul Ministerului Agriculturii, cerând semnarea unui protocol privind alocarea celor aproximativ 800 de milioane de lei pentru sprijinirea sectorului zootehnic, fonduri anunţate de ministrul Ilie Sârbu.
Ei au suspendat atunci protestele după ce liderii fermierilor din 32 de judeţe şi reprezentanţii ministerului au fost de acord cu semnarea a două protocoale de colaborare pentru rezolvarea revendicărilor protestatarilor, "unul privind înfiinţarea «biroului fermierului» unde toţi fermierii vor avea posibilitatea consilierii şi depunerii de petiţii, urmând ca SCTR să monitorizeze rezolvarea acestora şi al doilea privind rezolvarea celorlalte revendicări", informa SCTR.