Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat luni că şi alte companii siderurgice, pe lângă ArcelorMittal Galaţi, precum TMK, Mechel sau Tenaris, ar putea primi gaze din producţia internă, la preţuri mai reduse faţă de cele din import, pentru a-şi continua activitatea păstrând locurile de muncă.
"Pentru Guvern esenţială este continuarea activităţii la Sidex. Nu este vorba de ajutor de stat pentru Sidex. Noi vrem să le dăm gaze la preţul de producţie, Romgaz câştigă, nu pierde. Este important să sprijinim industria, pentru că astfel sprijinim economia", a spus Videanu într-o conferinţă de presă.
ArcelorMittal Galaţi, fostul Sidex, va beneficia de prevederile unei ordonanţe de urgenţă adoptate miercuri în Guvern, care prevede furnizarea de gaze naturale, către o serie de companii, din producţia internă, la un preţ mult mai scăzut decât cele din import, cu condiţia păstrării locurilor de muncă, a anunţat recent premierul Emil Boc. Facilitatea va fi acordată pe o perioadă de cinci luni, respectiv până la 30 septembrie.
Videanu a adăugat că ar putea fi avută în vedere încheierea unui "gentlemen’s agreement" cu ArcelorMittal, iar acordarea de gaze către această companie la preţul de producţie nu dezavantajează populaţia.
"Nu are rost să importăm gaze, atâta timp cât avem din producţia internă. Vom avea discuţii punctuale cu sectoarele cheie din economie, ăsta poate fi un exemplu de succes al actualui Guvern", a spus Videanu.
Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia combinatele chimice şi producătorii de energie electrică şi termică vor primi, în perioada 1 mai-30 septembrie, doar gaze din producţia internă, mai ieftine decât cele importate, pentru a rezista efectelor crizei economice şi pentru a evita disponibilizarea a 9.000 de salariaţi.
Videanu a adăugat că acordarea de gaze din producţia internă către anumite companii, pe perioada verii, este benefică şi pentru Romgaz, întrucât astfel compania poate să vândă gazele pe care le produce.
"Obiectivul principal este menţinerea locurilor de muncă. Discutăm să dăm gaze din producţia internă şi cu TMK, Tenaris, Mechel, cu toată siderurgia, toate sunt la fel de importante. Inclusiv Romgaz poate intra într-un default, pentru că nu mai are aceleaşi vînzări. Trebuie să găsim consumatori pentru Romgaz. Şi Petrom este interesat în aceeaşi măsură", a mai spus Videanu.