Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, luni, la o dezbatere privind relansarea economiei româneşti, că actuala criză poate fi trecută cu bine dacă România urmează trei direcţii: statul minimal, taxe în favoarea prosperităţii, respectiv cotă unică de 10% şi TVA de 15 %, dar şi descentralizare reală.
"Sunt trei principii şi trei direcţii în care, acţionând cu hotărâre prin toate mijloacele pe care le oferă sistemul politic românesc şi sistemul economic, putem să traversăm cu bine criza, să ieşim din criză şi să dăm un răspuns marilor probleme şi provocări actuale şi să rezolvăm şi vestita temă a prestaţiei politicienilor", a susţinut Crin Antonescu.
Preşedintele PNL a subliniat că prima idee este aceea a statului minimal, puternic şi efcient, cu o administraţie mai bine plătită, suplă şi prezentă acolo unde cetăţeanul are nevoie.
"România are nevoie de un stat minimal eficient şi drept. România continuă să aibă un stat stufos, lăbărţat, care rezolvă foarte puţin şi are eficienţă mimimă. Nu putem aborda serios problema corupţiei şi a eficienţei instituţiilor până nu avem un stat care să înţeleagă că trebuie să se restrâgă la domeniile cu adevărat necesare politica externă, Justiţia, protejarea drepturilor şi libertăţilor individuale, ordine publică şi apărare, un stat care să înţeleagă ca în domeniul economic să nu aibă decât un rol de arbitru eficient şi corect şi nu de acţionar", a spus Antonescu.
Liderul PNL a menţionat că, după 20 de ani de tranziţie, "un stat minimal înseamnă o bună înţelegere a raporturilor dintre stat şi instituţiile sale cu cetăţeanul care îl plăteşte cu bani şi cu voturi". El a adăugat că, după "20 de ani de stat care şi-a regenerat şi dezvoltat caracatiţa birocratică", trebuie aplicată ideea unui stat minimal mai eficace, mai puţin corupt şi mai puţin birocratic.
Crin Atonescu a declarat că o a doua direcţie ar fi aceea "de a plăti taxe pentru prosperitatea românilor şi nu taxe pentru prosperitatea birocraţiei".
"E nevoie ca, în România, mai mulţi bani să meargă în economie şi mai puţini bani să meargă pentru politicieni", a mai spus el.
În opinia liderului PNL, România este în continuare statul din Europa Centerală şi de Est cu cea mai mare povară fiscală.
"Cotă unică ce poate coborî până la 10%, de ce nu, TVA ce poate coborî, conform şi recomandărilor din UE, spre 15%, reglementări care sunt de mult discutate şi încă nerealizate privitoare la simplificarea procedurilor fiscale la «ghişeul unic». Iată lucruri care trebuie făcute urgent, care s-au făcut în jurul nostru în centrul, sudul, estul Europei şi au dat rezultate", a declarat Crin Antonescu.
El a evidenţiat că efortul de a depăşi criza înseamnă competiţie, adăugând însă că această criză "trebuie privită şi ca oportunitate. Nu ne-am dorit nici unii criza, dar (...) criza este pentru noi o şansă pe care nu o mai putem rata", a spus Atonescu.
Preşedintele PNL a menţionat că o a treia direcţie pe care a avut-o în vedere s-ar referi descentralizarea şi debirocratizarea reală.
"Fără autonomie financiară reală, fără competiţie şi diversitate înseamnă o descentralizare pentru baroni, în favoarea baronilor şi nu în favoarea cetăţenilor şi regiunilor. Birocratizarea asta, cu politica asta «plăteşti sau mori» a actualului Guvern a dat motive de frustrare, o politizare excesivă, o cheltuire a banului public fără socoteală", a subliniat Antonescu.