Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a semnat, luni, ordinul de implementare a ghidurilor terapeutice unitare pentru primele zece patologii, urmând ca, până la sfârşitul anului, să fie finalizate ghiduri pentru alte zece boli.
"Odată cu aplicarea acestor scheme de diagnostic şi tratament, afecţiuni cum sunt infarctul miocardic, diabetul sau astmul vor fi tratate la Satu Mare sau Petroşani la fel ca în centrele universitare de la Bucureşti, Iaşi, Cluj sau Timişoara. Vorbim de fapt despre creşterea şi extinderea calităţii actului medical în întreg sistemul de sănătate, despre aducerea terapiilor moderne în toate spitalele şi cabinetele medicale din România”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, citat într-un comunicat de presă de luni.
Prima serie de ghiduri şi protocoale se va referi la boli cerebrovasculare, la cardiopatia ischemică, infarct, hipertensiunea arterială, la bolile pulmonare cronice, la cancerele de prostată, de col, de sân şi de colon, precum şi la diabetul zaharat.
Documentele vor putea fi găsite pe un portal realizat în colaborare cu Şcoala Naţională de Sănătate Publică si Management Sanitar (SNSPMS), cea care a asigurat suportul logistic pentru aceste documente.
"Aceste ghiduri sunt rezultatul aplicării Recomandării 13 din 2001 a Consiliului Europei, ratificată de către Guvernul român şi la a cărei elaborare au contribuit şi experţi din România. Recomandarea solicită ca evidenţele medicale să fie încorporate în ghiduri care să ajute la ierarhizarea nevoilor de sănătate după aspecte etice, sociale şi financiare", precizează sursa citată.
Din 2010, ghidurile vor deveni şi parte componentă a contractului semnat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) care îşi va primi finanţările şi decontările în condiţiile îndeplinirilor criteriilor de calitate şi eficienţă. De altfel, toate instituţiile medicale finanţate din fonduri publice vor trebui să-şi elaboreze propriile protocoale terapeutice, pe baza ghidurilor.
Acestea vor apărea şi în programele eHealth, inclusiv cele ce privesc prescripţia electronică şi fişa electronică a pacientului.