Comisia Europeană a lansat, duminică, cea de-a doua ediţie a campaniei "Help - pentru o viaţă fără tutun", evenimentul fiind marcat în toate capitalele statelor membre, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun.
Evenimentele din cadrul campaniei de sănătate publica a Comisiei Europene au fost organizate în fiecare capitală din statele membre UE. La lansarea campaniei au participat şi angajaţi ai Comisiei Europene. Aceştia au alergat îmbrăcaţi în culorile campaniei în cadrul competiţiei "20 km of Brussels".
În capitalele europene, partenerii campaniei au oferit informaţii despre pericolele fumatului, iar cei interesaţi şi-au putut face măsurători ale concentraţiei de monoxid de carbon în aerul expirat.
În România, echipa "Help" a fost prezentă în Complexul Universităţii Politehnice din Bucureşti, aici fiind organizată competiţia studenţească "Fugi de tutun!", care urmăreşte promovarea practicării sportului şi a unui stil de viaţă sănătos. De asemenea, în parcul Politehnici au fost organizate concursuri de role, biciclete şi cros.
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în Europa fumatul este principala cauză de mortalitate prematură în rândul adulţilor, la fiecare şase secunde un om om murind din cauza tutunului.
Renunţarea precoce la fumat poate salva viaţa. Fumătorul care renunţă la tutun înainte de vârsta de 30 de ani are aceeaşi speranţă de viaţă ca şi când nu ar fi fumat. Specialiştii estimează că fiecare 10 ani de întârziere a renunţării la fumat după vârsta de 35 de ani determină o pierdere de aproximativ trei ani de viaţă.
Fumatul este responsabil pentru 75 la sută dintre infarctele la fumătorii cu vârsta sub 50 ani şi pentru 30 la sută dintre decesele cauzate de diferitele forme de cancer.