sâmbătă, 30 mai 2009 - Anul XIV, nr. 124 (4110)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Alma Mater": Cadrele didactice debutante din învăţământul superior să primească 5,5 salarii minime

Duminică, 31 Mai 2009 (19:44:39)

Federaţia "Alma Mater" propune ca în grila de salarizare cadrele didactice debutante din învăţământul superior să aibă coeficientul de ierarhizare 5,5, pentru a-i atrage pe tineriI cu performanţe deosebite spre învăţământ şi cercetare.

Biroul Executiv al Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater" a analizat, sâmbătă, propunerile de salarizare a cadrelor didactice de predare venite din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării.

În urma discuţiilor a fost elaborată şi validată propunerea federaţiei privind grila de salarizare pentru învatamântul superior şi pentru cercetare.

Potrivit preşedintelui Federaţiei "Alma Mater, Anton Hadăr, grila propusă are la bază mai multe principii.

Unul dintre aceste principii este "atragerea tinerilor cu performanţe deosebite spre învăţământ şi cercetare printr-un salariu stimulativ, grila de salarizare pornind astfel de la coeficientul 5,5", a declarat, duminică, Anton Hadăr, citat într-un comunicat al federaţiei.

De asemenea, federaţia sindicală propune alinierea coeficienţilor de ierarhizare pentru cadrele didactice universitare prin ponderarea coeficienţilor în funcţie de vechime, dar mai ales de performanţă şi stabilirea raportului dintre nivelul salarial al preparatorului (5,5 - nivel minim) şi nivelul salarial al profesorului cu vechime maximă (12,786) la valoarea 2,32.

Introducerea unui coeficient de performanţă în valoare de maxim 1,5 puncte salariale ierarhice (un punct salarial ierarhic este egal cu salariul minim pe economie), care să fie ierarhizat în funcţie de vechime este un alt principiu din grila de salarizare propusă de federaţie.

De asemenea, reprezentanţii Federaţiei "Alma Mater" propun acordarea coeficientului de ierarhizare în funcţie de performanţă numai pe baza unor criterii naţionale clare şi cuantificabile.

Pentru personalul didactic auxiliar şi pentru cel nedidactic, cu studii superioare de lungă durată, federaţia vrea un coeficient de ierarhizare 4,3 ca nivel salarial minim.

Totodată, sindicaliştii de la "Alma Mater" vor ca grilele de salarizare propuse pentru personalul din cercetare să respecte echivalenţa profesională reglementată pe baza competenţelor profesionale şi stiintifice. Astfel, profesorul universitar să fie egal cu cercetătorul ştiinţific I, conferenţiarul universitar cu cercetătorul ştiinţific II, iar lectorul (şef de lucrări) cu cercetătorul ştiinţific III.

Federaţia "Alma Mater" propune ca pentru personalul nedidactic cu pregătire medie creşterile salariale să fie cuprinse între 50 şi 150 la sută.

"FNS Alma Mater se delimitează de orice influenţă politică, reprezentând numai şi numai interesele membrilor de sindicat. Această declaraţie de presă are rolul de a clarifica poziţia FNS Alma Mater în cadrul negocierilor de până acum şi mai ales în cadrul negocierilor următoare", a spus Anton Hadăr.

Liderul sindical a adăugat că Federaţia "Alma Mater" vrea ca în toate negocierile să se ţină seama de caracterul de prioritate naţională a educaţiei, aşa cum este prevazut şi în Constituţie, "dar susţinut până acum numai la nivel declarativ de toţi factorii decizionali".

Propunerile pentru grila de salarizare din educaţie vor fi discutate în întâlnirea de marţi, de la Ministerul Muncii.

Preşedintele "Alma Mater", Anton Hadăr, declara, joi, că discuţiile pentru elaborarea Legii unitare de salarizare a personalului din sistemul bugetar a cerut ca profesorul universitar să aibă coeficientul de ierarhizare 12, iar conferenţiarul universitar 10, coborârea sub acest coeficient însemnând ca Educaţia să fie la nivelul de mijloc sau chiar de jos.

Hadăr a mai spus că, în cadrul întâlnirii, a cerut ca sporul de doctorat să nu fie inclus în salariul de bază.

"Sporul de doctorat trebuie să rămână în afară şi am cerut şi acordarea unui spor de performanţă", a susţinut Hadăr.

Marţi, reprezentanţii sindicaliştilor au declarat, după discuţiile privind legea unică de salarizare, că acestea trenează şi că sunt nemulţumiţi de coeficienţii de ierarhizare propuşi de Ministerul Muncii, ei cerând ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să ia parte la aceste discuţii.

Cele patru federaţii sindicale din învăţământ - FSLI, FEN, "Spiru Haret" şi "Alma Mater" - au semnat, în 6 mai, un acord în zece puncte cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor. Documentul prevede şi susţinerea, prin Legea salarizării unitare, a unei poziţii pe grila de salarizare corespunzătoare importanţei şi rolului educaţiei.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, declara, marţi, că profesorul universitar va fi foarte aproape de vârful grilei de salarizare, ceea ce înseamnă că acordul cu sindicaliştii va fi respectat.

Totodată, el a arătat că un conferenţiar universitar va avea un coeficient de ierarhizare cuprins între 8,25 şi 9, iar profesorul de liceu grad II va avea coeficientul 6.

Sindicaliştii au primit, marţi, pentru analiză o primă variantă a proiectului legii salarizării unitare a bugetarilor.

Potrivit secretarului de stat Valentin Mocanu, în salariul de bază vor intra sporurile acordate la modul general, cum ar fi cel de vechime sau de confidenţialitate, restul urmând să fie acordate separat în funcţie de bugetele ordonatorilor de credite.

Mocanu a mai spus că toate sporurile care sunt prevăzute în Codul Muncii rămân în legea salarizării unitare a bugetarilor iar în salariile de bază vor fi cuprinse doar cele care trebuie acordate întregului personal.

Guvernul a aprobat, în 22 aprilie, principiile generale ale legii privind salarizarea unitară în sistemul bugetar, hotărând ca proiectul de lege să fie finalizat până în 30 iunie şi să fie aplicat într-un interval de trei ani.

Premierul Emil Boc spunea atunci că salariile mari vor fi îngheţate pentru un anumit număr de ani sau vor creşte foarte puţin, iar salariile mici vor fi majorate într-un ritm mai rapid, pentru a se ajunge la un raport de la 1 la 15 între salariul minim şi cel maxim.

Executivul ia în calcul posibilitatea asumării răspunderii în faţa Parlamentului pentru acest proiect de lege.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului "Alma Mater": Cadrele didactice debutante din învăţământul superior să primească 5,5 salarii minime.
 Vizualizări articol: 877 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
"Alma Mater": Cadrele didactice debutante din învăţământul superior să primească 5,5 salarii minime0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei