O moţiune de cenzură pe tema impozitului forfetar ar putea fi depusă de PNL în sesiunea parlamentară din toamnă, în cazul în care Guvernul nu îl va anula, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Horea Uioreanu.
"PNL cere anularea de urgenţă ca acest impozit, care este, de fapt, o taxă de funcţionare. Anularea trebuie făcută acum, şi nu la toamnă, pentru că efectele lui vor fi greu de eliminat după ce au fost produse. În cazul în care Guvernul nu va anula această taxă, PNL este decis să depună o moţiune de cenzură”, a afirmat Uioreanu.
Potrivit deputatului liberal, PNL va începe o campanie de strângere de semnături din partea cetăţenilor şi a reprezentanţilor companiilor împotriva impozitului forfetar.
"Avem în vedere şi atacarea acestei măsuri la Curtea Europeană de Justiţie. Nu va fi o problemă ca la toamnă să depunem o moţiune de cenzură pe această temă”, a spus Horea Uioreanu.
Pentru depunerea unei moţiuni de cenzură este nevoie de 117 semnături.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă la Oradea, că va intenta un proces Guvernului la Curtea Europeană de Justiţie, pentru anularea impozitului forfetar. Tăriceanu spunea că va intenta procesul în vederea anulării impozitului forfetar deoarece prin acesta Executivul a legiferat "discriminarea" între firmele care reuşesc să facă profit şi cele care înregistrează pierderi.
"Anunţ, în premieră, că vom introduce o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie în vederea anulării impozitului forfetar. Majoritatea firmelor din cauza crizei au trecut pe pierderi, şi totuşi Guvernul vrea să le stoarcă, ducându-le în faliment", declara fostul premier.
Firmele plătesc, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.
Firmele care înregistrează profit vor plăti în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.