Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, vineri, că nu trebuie uitat faptul că justiţia trebuie să genereze şi un sentiment de echitate, cu atât mai mult cu cât ea poartă amprenta subiectivismului, ce variază în funcţie de etica fiecărui justiţiabil.
Şeful statului a afirmat că este convins că stă la îndemâna magistraţilor, a membrilor acestui corp profesional ca, prin modul în care îşi argumentează soluţiile, să înlăture percepţia că unele hotărâri sunt diferenţiate în raport de funcţie, de potenţialul financiar al părţilor, de prietenii şi simpatii, chiar şi de tip politic.
"Conştientizarea acestui standard, alături de efortul de însuşire continuă a experienţei şi cunoaştere profesională nu scuteşte magistratul de pericol, de critică, de devieri mai mici sau mai mari, care, de câte ori îşi fac apariţia, pun şi repun în discuţie încrederea justiţiabililor în ceea ce reprezentaţi dumneavoastră şi în justiţia pe care o conturăm sub imperativul obiectivităţii, neutralităţii şi acurateţei adevărului", a susţinut şeful statului.
Băsescu a adăugat că statul, în limita resurselor bugetare, continuă să facă eforturi pentru ca fiecare instanţă să deţină mijloace de înregistrare a dezbaterilor, sperând că în felul acesta va exista mai multă responsabilitate din partea celor chemaţi să asigure respectarea legii.
"Sunt şi voi rămâne, prin natura funcţiei pe care o exercit, pentru ideea de justiţie, alături de cei care îşi fac munca cu profesionalism", a susţinut Traian Băsescu la reuniunea Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare.