Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, cu ocazia ceremoniei de sărbătorire a 100 de ani de la înfiinţarea Consiliului Superior al Magistraturii, că judecătorii trebuie să aplice legea şi nu să o creeze, explicând că rolul existenţei separaţiei puterilor în stat este controlul reciproc.
Şeful statului a participat, vineri, la Palatul Parlamentului, la ceremonia de sărbătorire a 100 de ani de la înfiinţarea Consiliului Superior al Magistraturii şi la cea de-a 7-a reuniune a Adunării Generale a Reţelei Europene a Consiliilor de Justiţie.
În cadrul discursului susţinut la acest eveniment, Traian Băsescu a precizat că CSM este garantul independenţei magistraţilor, faţă de celelalte puteri, nu şi faţă de lege, legalitatea fiind un alt principiu, la fel de important ca şi indepedenţa magistraţilor.
"Judecătorii trebuie să aplice legea, nu să o creeze", a spus Băsescu, în acest context.
Şeful statului a afirmat că avem nevoie de o Justiţie puternică şi eficientă şi că judecătorul nu este deţinătorul adevărului absolut.
"Avem nevoie de o Justiţie puternică şi eficientă. Pentru aceasta este nevoie de o schimbare atât a percepţiilor, cât şi a mentalităţilor. Judecătorul nu este deţinătorul adevărului absolut. El trebuie să aplice corect legea, fără părtinire. Acolo unde legea este strâmbă, ea trebuie îndreptată, dar acest lucru nu îl face judecătorul. De aceea suntem într-un proces de transformare a legislaţiei pentru a o adapta noilor realităţi sociale. Adoptarea noilor coduri sper să conducă la acest deziderat", a declarat şeful statului.
El a adăugat că România se află în faţa unui Mecanism de Cooperare şi Verificare din partea Comisiei Euroepene în în ceea ce priveşte alinierea Justiţiei române la Justiţia statelor membre ale UE, apreciind că aceasta este o realitate care "ne arată întârzierile şi deficienţele sistemului Justiţiei din România".
Băsescu a susţinut, totodată, că un rol important în consolidarea încrederii oamenilor în Justiţie îl are CSM, care este garant al independenţei Justiţiei şi instanţă de judecată în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi procurorilor.
Preşedintele a transmis toate gândurile bune şi succes Consiliului Superior al Magistraturii, arătând că centenarul relevă "tradiţia juridică a României", ţara noastră fiind una din primele ţări europene care au înfiinţat o astfel de instituţie.
Şeful statului a mai spus că în 18 ani de la reînfiinţare, CSM şi-a consolidat poziţia în cadrul instituţiilor fundamentale ale statului, fiind una dintre principalele componente ale autorităţii judecătoreşti.