Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă la Oradea, că va intenta un proces Guvernului la Curtea Europeană de Justiţie, pentru anularea impozitului forfetar, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Tăriceanu a spus că va intenta procesul în vederea anulării impozitului forfetar deoarece prin acesta Executivul a legiferat "discriminarea" între firmele care reuşesc să facă profit şi cele care înregistrează pierderi.
"Anunţ, în premieră, că vom introduce o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie în vederea anulării impozitului forfetar. Majoritatea firmelor din cauza crizei au trecut pe pierderi, şi totuşi Guvernul vrea să le stoarcă, ducându-le în faliment", a declarat fostul premier.
Tăriceanu a adăugat că nu este "împotriva rigorii fiscale a autorităţilor statului” şi că este normal ca firmele care fac profit să plătească impozit pe profit.
De asemenea, fostul premier a spus că admite "existenţa firmelor care încearcă să-şi ascundă profiturile”, dar "din cauza unei minorităţi nu se pot aplica măsuri punitive împotriva tuturor, mai ales că Guvernul are la dispoziţie instituţiile statului şi instrumentele necesare pentru a verifica şi impune legalitatea în domeniul fiscalităţii”.
"Impozitul forfetar este împotriva spiritului capitalist. Firmele nu sunt construite cu scopul de a face protecţie socială, ci pentru a realiza profit. Sigur că este corect să aplici impozit pe profit, dar nu este corect să aplici impozit pe pierderi", a spus fostul premier liberal.
Tăriceanu a afirmat că, prin introducerea impozitului forfetar, Guvernul Boc a realizat o dublă impozitare, renunţând practic la cota unică de impozitare de 16 la sută şi că această măsură este discriminatorie la adresa companiilor.
"Noi, ca liberali, nu putem accepta discriminarea ca firmele care declară profituri să fie impozitate cu 16 la sută, iar cele care nu declară profituri sau au pierderi să fie supuse impozitării forfetare", a declarat Tăriceanu.
"Domnul Boc trebuie să se pregătească pentru acest proces la Curtea Europeană de Justiţie”, a afirmat Tăriceanu, care a comparat politica economică anti-criză a Guvernului PDL-PSD cu încercarea de a stoarce o lămâie. "Dumnealui procedează ca şi acela care ia din frigider o lămâie care a stat o lună şi încearcă s-o stoarcă”, a conchis fostul premier.
Firmele plătesc, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.
Firmele care înregistrează profit vor plăti în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează.