Liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex" a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că articolul 3, alineatul 2 din proiectul legii salarizării unice pentru bugetari este "o reproducere" a articolului 20 din proiectul de ordonanţă de Guvern privind reducerea cheltuielilor.
"Cel mai disputat articol din proiectul de ordonanţă privind reducerea cheltuielilor a fost practic introdus în proiectul legii unice. Ce nu au reuşit să introducă acolo, au introdus aici", a subliniat Lincu.
Articolul 3, alineatul 2, din proiectul legii de salarizare unică pentru bugetari prevede ca "gestionarea sistemului de salarizare a personalului bugetar se asigură de fiecare ordonator principal de credite cu încadrarea în resursele financiare alocate anual şi în numărul de posturi stabilit prin legile privind bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele alocare şi bugetele fondurilor speciale".
"Acest articol conduce la obligativitatea ordonatorilor principali de credite de a se încadra de la începutul anului în cheltuielile cu personalul alocat. Pot fi două tipuri de acţiuni şi anume acolo unde sporurile sunt de până la o anumită sumă, nivelul acordat al acestora va fi mai mic sau vor fi daţi oameni afară. Niciodată, niciun minister nu a primit întreaga suma privind cheltuielile cu personalul de la începutul anului pentru tot anul", a precizat Lincu.
Articolul 20 al proiectului de OUG privind reducerea cheltuielilor prevede, la alin. (2) că "în cazul în care prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă nu sunt suficiente pentru încadrarea în limitele de cheltuieli cu personalul, aprobate, fiecare ordonator principal de credite are obligaţia ca, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, să ia toate măsurile necesare pentru încadrarea în limita cheltuielilor de personal aprobate în condiţiile legii".
Pe de altă parte, liderul sindical este nemulţumit de propunerea de mutare a unor bugetari în altă localitate - articolul 21 aliniatul 2 - "numai cu asigurarea suprafeţei locative corespunzătoare".
"Este fantezistă această propunere, pentru că nicio instituţie publică nu are garsoniere sau apartamente disponibile pentru aceste mutări", a spus Lincu.
Liderul sindical propune o completare a acestui articol, potrivit căreia să fie decontată chiria celor mutaţi în altă localitate, într-un anumit procent. "Această măsură este credibilă şi funcţională", spune Lincu.
În ceea ce priveşte compensarea cu timp liber crespunzător a muncii desfăşurate sâmbăta şi duminica, sindicaliştii solicită ca o zi de sâmbătă sau o zi de duminică să fie echivalente cu câte două zile din săptămână, nu cu una cum este propunerea din proiect.
"Aceste zile lucrate sâmbăta şi duminica se plătesc dublu, dar dacă sunt compensate în timp liber fiecare din ele este echivalentă cu o zi obişnuită din timpul săptămânii şi acest lucru nu este corect. Trebuie să acoperim vidul legislativ în privinţa acestei chestiuni", a mai spus Lincu.
Reprezentanţii sindicatelor au primit, marţi, o primă variantă a proiectului de lege, urmând să o analizeze până joi, când va avea loc o nouă întâlnire cu reprezentanţii grupului de lucru pentru elaborarea legii unice de salarizare a bugetarilor.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu susţinea, marţi, că nu mai există atitudini de respingere a ideii privind elaborarea legii unice şi declara că aşteaptă ziua de joi, când va avea loc următoarea întâlnire, pentru a vedea dacă poate fi finalizată grila de ierarhizare.
Mocanu a mai spus că nu exlude posibilitatea unei noi întâlniri luna viitoare, deşi termenul pentru finalizarea grilei de salarizareeste sfârşitul acestei luni, respectiv 31 mai.
"Important este să respectăm termenul de 30 iunie până la care trebuie finalizat proiectul de lege", a declarat Mocanu.
Guvernul a aprobat, în 22 aprilie, principiile generale ale legii privind salarizarea unitară în sistemul bugetar, hotărând ca proiectul de lege să fie finalizat până la sfârşitul lunii iunie şi să fie aplicat într-un interval de trei ani.
Premierul Emil Boc a declarat recent că Executivul ia în calcul posibilitatea asumării răspunderii în faţa Parlamentului pentru acest proiect de lege.
În 23 martie, sindicatele şi reprezentanţii Ministerului Muncii au ajuns la un acord în sensul dispariţiei din proiectul de ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal în sectorul bugetar a prevederii care obliga ordonatorii de credite să ia măsuri privind reducerea cheltuielilor.
"A fost eliminat alineatul 2 din articolul 20, astfel că ordonatorii de credite nu vor mai putea lua măsuri de reducere a cheltuielilor, rămânând din acest articol doar alineatul 1, care este de fapt o repetiţie a legii bugetului", declara atunci preşedintele Sindicatului Vameşilor şi Poliţiştilor "Pro Lex", Vasile Lincu.