"În urma solicitării făcute de vicepremierul Dan Nica şi de ministrul pentru IMM-uri şi Comerţ, Constantin Niţă, am primit din partea Comisiei Europene un răspuns favorabil la solicitarea noastră de schemă de ajutor de stat pentru salvarea IMM-urilor aflate în dificultate", a spus Geoană.
El a catalogat acest răspuns ca fiind un "lucru pozitiv" şi a menţionat că acesta a venit din partea comisarului pentru Economie şi Politici Monetare, Joaquin Almunia.
Geoană a adăugat că le-a transmis ministrului Niţă şi vicepremierului Nica ca, în şedinţa de Guvern de miercuri, să solicite resursele necesare de la ministerul Economiei şi de la AVAS - cele două instituţii menţionate în răspunsul comisarului Almunia - pentru a putea să se finanţeze această shemă de ajutor de stat, care echivalează cu salvarea unor IMM-uri şi a unor locuri de muncă.
Solicitat să explice care este baza acestei scheme de ajutor de stat şi de unde ar putea proveni fondurile, Geoană a precizat: "Există în legislaţia europeană o posibilitate de acordare de ajutor de stat pentru salavarea - acesta e termenul european, traducerea românescă poate nu e atât de precisă - IMM-urilor, pe o schemă de ajutor de stat pentru firmele care nu intră în zona în care sunt acordate fonduri structurale europene – agricultură, minerit, metalurgie. Această posibilitate este permisă începând de azi (miercuri, n.r.)".
Geoană a mai arătat că suma alocată, respectiv cuantumul acesteia, depinde de ceea ce doreşte Guvernul şi că nu există o limitare de sumă, ci o limitare de resurse.
"În ceea ce priveşte posibilitatea de a găsi resurse pentru această schemă de ajutor de stat, cele două instituţii care sunt menţionate în scrisoarea comisarului Almunia sunt ministerul Economiei şi AVAS", a adăugat Geoană.
El şi-a exprimat speranţa ca în şedinţa de Guvern de miercuri va exista un răspuns concret privind disponibilizarea de resurse pentru a putea ajuta IMM-urile care pot beneficia de această schemă de ajutor de stat.