Astfel, femeia de 30 de ani, Liliana C, a declarat că a intrat în contact cu 40 de persoane, toate fiind identificate în prezent. Cele 40 de persoane sunt din Bucureşti.
Medicii se vor deplasa la locuinţele lor, vor discuta cu acestea şi le vor preleva probe.
Pe de altă parte, autorităţile lansează un mesaj către toate persoanele care au venit în 23 mai în ţară, cu o cursă aeriană de la Paris - femeia a venit de la New York cu escală la Paris - şi care au simptome de gripă să se prezinte la cel mai apropiat spital de boli infecţioase.
Totodată, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a declarat, miercuri, că noul tip de virus gripal nu se tratează acasă, şi că persoanele care prezintă simptome de gripă trebuie să meargă urgent la spitalul de boli infecţioase cel mai apropiat.
Primul caz din România de gripă cu noul virus a fost identificat la o femeie din Bucureşti, revenită recent din SUA, în 23 mai, aceasta fiind internată la Institutul "Matei Balş" din Capitală.
Ea va fi externată, miercuri, din Institutul "Matei Balş", starea ei de sănătate fiind bună, a declarat, managerul instituţiei sanitare, Adrian Streinu Cercel.
Streinu Cercel a declarat că femeia a avut o formă uşoară de gripă, "pe care a dus-o pe picioare".
Managerul Institutului "Matei Balş" a precizat că medicii au recoltat probe atât de la ea, cât şi de la tatăl ei şi de la cei doi copii minori cu care a venit femeia.
Cei doi copii au un an şi trei luni, respectiv trei ani şi jumătate.
Femeia a venit din SUA însoţită de cei doi copii, fiind aşteptată la aeroport de tatăl ei.
"Noi considerăm acest caz suspect, am trimis analizele spre confirmare finală la Londra, deşi el a fost confirmat în România cu testele uzuale", a declarat ministrul Bazac care a precizat că, de miercuri, România figurează, oficial, pe lista ţărilor în care virusul A H1N1 este confirmat.
Acesta a adăugat că analizele au fost trimise la Londra pentru că această procedură este obligatorie, însă 99%, virusul este confirmat.
Bazac a spus că a intrat în funcţiune sistemul de alarmă, pentru a fi identificate toate persoanele cu care femeia a intrat în contact în România, dar şi pe traseul spre ţară.
Bazac a declarat că a fost solicitat sprijinul Ambasadei SUA pentru a identifica persoanele cu care femeia a intrat în contact.
Institutul Matei Blaş este pregătit pentru a face faţă acestui caz, a spus Bazac.
De-a lungul timpului, de la apariţia primelor cazuri în lume cu noul virus gripal au existat în România 66 de suspiciuni, dar nu au fost făcute publice, fiind aşteptată ancheta finală.