Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 mai 2009 - Anul XIV, nr. 120 (4106)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Venitul minim garantat ar putea fi majorat cu 15 procente, începând din iulie

Marţi, 26 Mai 2009 (15:04:19)
Venitul minim garantat ar putea fi majorat cu 15 procente, începând din iulie, măsura fiind prevăzută în acordul cu Banca Mondială, care a cerut asigurea unei protecţii mai bune a categoriilor defavorizate ale populaţiei în perioada de criză economică, proiectul de OUG fiind în dezbatere publică.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a supus dezbaterii publice un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, după ce Banca Mondială a constatat că deşi cadrul legislativ a fost îmbunătăţit şi corespunde unor modele europene, s-au înregistrat unele deficienţe în implementarea programului de acordare a ajutorului social.

Acestea se referă în special la nivelul prea scăzut al prestaţiei, insuficient să ofere protecţie adecvată persoanelor sărace.

Potrivit cercetărilor făcute de Banca Mondială, nivelul venitului minim garantat reprezintă, în prezent, 18 la sută din salariul minim pentru anul 2009, comparativ cu 29 la sută în 2004, acoperind mai puţin de 35 la sută din volumul necesar pentru satisfacerea nevoilor de bază, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Totodată, nivelul venitului minim garantat este cu 25 la sută mai scăzut decât indicele internaţional de sărăcie (doi dolari pe zi) care este folosit pentru ţări mai puţin dezvoltate decât România. În plus, pentru gospodăriile mari (peste patru membri), pragul actual este chiar mai scăzut (sub 1,25 dolari pe zi).

Potrivit notei de fundamentare care însoţeşte proiectul, gradul de acoperire a celor săraci este totuşi scăzut, în anul 2007 sub 30 la sută din populaţia săracă fiind dependentă de ajutorul social (conform datelor din Ancheta Bugetului pe Gospodărie).

"Modalitatea actuală de susţinere financiară a condus la o subfinanţare a programului în sensul în care sumele acordate de la bugetul de stat au fost consumate, iar bugetele locale au participat, din sursele proprii, în proporţie redusă sau chiar deloc, ceea ce a condus la neplata unor drepturi sau la plata parţială a acestora. Acest fapt este evidenţiat şi ca urmare a monitorizării programului efectuată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, cât şi din controalele şi evaluările realizate de Inspecşia Socială", se arată în nota de fundamentare.

Principalele modificări propuse prin proiectul de act normativ se referă la majorarea nivelului venitului minim garantat cu 15 la sută şi la asigurarea fondurilor necesare pentru plata acestui drept din bugetele locale, integral din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.

Astfel, dacă proiectul de OUG va fi aprobat, nivelul lunar al venitului minim garantat va fi de 125 de lei pentru persoana singură, 225 de lei pentru familiile formate din două persoane, 313 lei pentru cele formate din trei persoane, 390 de lei pentru cele cu patru persoane, 462 de lei pentru familiile cu cinci persoane şi câte 31 de lei pentru fiecare altă persoană din familie peste numărul de cinci.

Iniţiatorii proiectului de act normativ susţin că este absolut necesar ca limitele venitului minim garantat să fie majorate cu un procent mai mare decât cel rezultat din indicele de creştere a preţurilor de consum şi să se garanteze plata ajutorului social, aplicarea acestei măsuri fiind posibilă numai prin asigurarea integrală a plăţii drepturilor din fondurile necesare de la bugetul de stat.

De asemenea, iniţiatorii proiectului de OUG propun ca fondurile necesare pentru acoperirea creşterii cheltuielilor bugetare, respectiv 250 de milioane de lei, să fie acoperite din sponsorizările acordate de producătorii interni şi distribuitorii de gaze naturale în baza art.28 din OUG nr.34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.

Proiectul a fost pus, luni, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, putând fi făcute propuneri până în 6 iunie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Venitul minim garantat ar putea fi majorat cu 15 procente, începând din iulie .
 Vizualizări articol: 458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Venitul minim garantat ar putea fi majorat cu 15 procente, începând din iulie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei