Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 mai 2009 - Anul XIV, nr. 120 (4106)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii cer ministrului Educaţiei să vină la discuţiile privind legea unică de salarizare

Marţi, 26 Mai 2009 (15:45:59)
Sindicaliştii din învăţământ sunt nemulţumiţi că reprezentanţii Guvernului "nu au de gând să pună educaţia în prima parte a grilei de salarizare" şi cer ministrului Educaţiei să vină la discuţiile privind elaborarea legii unice de salarizare, iar acordul semnat cu MECI să fie luat în calcul.

Reprezentanţii sindicaliştilor au declarat, la finalul discuţiilor de marţi privind legea unică de salarizare, că discuţiile trenează şi că sunt nemulţumiţi de coeficienţii de ierarhizare propuşi de Ministerul Muncii.

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Anton Hadăr, susţine că învăţământul nu este situat acolo unde se dorea iniţial, "adică de la mijlocul ierarhiei".

El a explicat că salariul unui profesor ar putea fi de şase ori salariul minim, însă nimeni nu poate spune în câţi ani se poate realiza acest lucru.

Sindicaliştii din educaţie reclamă faptul că reprezentanţii Guvernului "nici măcar nu au de gând să pună educaţia în prima parte a grilei".

În aceste condiţii, Anton Hadăr cere ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, să se prezinte la discuţiile privind elaborarea legii unice.

Totodată, preşedintele "Alma Mater" a mai spus că sindicaliştii din educaţie solicită şi introducerea unui spor de performanţă, pentru că altfel aceasta nu ar mai fi stimulată.

Secretarul de stat de la Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat însă că sporurile ar trebui stabilite în funcţie de condiţiile de lucru.

Mocanu nu a exclus introducerea sporurilor de performanţă, dar a spus că acest lucru va putea fi discutat abia după ce va exista o imagine de ansamblu a grilei de ierarhizare.

Mocanu a adăugat că profesorii vor să fie luat în calcul acordul semnat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) în urmă cu trei săptămâni, potrivit căruia ar trebui să-şi găsească un loc cât mai aproape de vârf în ierarhia de salarizare.

Secretarul de stat a spus că profesorul universitar va fi foarte aproape de vârful grilei de salarizare, ceea ce înseamnă că acordul va fi respectat.

"Vor fi (profesorii universitari - n.r.) în prima treime. Ar trebui ca şi în sistemul educaţional să nu cedăm să facem o grilă aplatizată, care să ducă la egalitarism", a mai spus Mocanu.

Totodată, el a arătat că un conferenţiar universitar va avea un coeficient de ierarhizare cuprins între 8,25 şi 9, iar profesorul de liceu grad II va avea coeficientul 6.

Preşedintele Sindicalului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat că în întâlnirea de marţi nu s-a făcut niciun progres şi că au primit din partea reprezentanţilor Ministerului Muncii un draft privind anexele legii care conţin o dezvoltare a principiilor.

Lincu a spus că urmează ca sindicaliştii să analizeze acest draft şi să-l discute în următoarea întâlnire, care va avea loc joi.

Cele patru federaţii sindicale din învăţământ - FSLI, FEN, "Spiru Haret" şi "Alma Mater" - au semnat, în 6 mai, un acord în zece puncte cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor. Documentul prevede şi susţinerea, prin Legea salarizării unitare, a unei poziţii pe grila de salarizare corespunzătoare importanţei şi rolului educaţiei.

Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii sunt singurele care au făcut propuneri privind stabilirea coeficientului pentru ierarhizarea funcţiilor în grila de salarizare din sistemul bugetar, a declarat, marţi, secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.

Valentin Mocanu a precizat că termenul pentru finalizarea proiectului de lege privind salarizarea unitară a bugetarilor rămâne 30 iunie. El a adăugat că nu crede că există motive care să ducă la nerespectarea termenului pentru finalizarea proiectului.

Guvernul a aprobat, în 22 aprilie, principiile generale ale legii privind salarizarea unitară în sistemul bugetar, hotărând ca proiectul de lege să fie finalizat până la sfârşitul lunii iunie şi să fie aplicat într-un interval de trei ani.

Premierul Emil Boc a declarat recent că Executivul ia în calcul posibilitatea asumării răspunderii în faţa Parlamentului pentru acest proiect de lege.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii cer ministrului Educaţiei să vină la discuţiile privind legea unică de salarizare.
 Vizualizări articol: 547 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii cer ministrului Educaţiei să vină la discuţiile privind legea unică de salarizare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei