Proiectul de Hotărâre privind muncile periculoase pentru copii, supus luni dezbaterii publice, prevede definirea, interzicerea şi eliminarea muncilor periculoase pentru copii, care prin natura lor sau prin condiţiile în care se exercită dăunează sănătăţii, securităţii sau moralităţii acestora, stabilirea criteriilor pe baza cărora se determină muncile periculoase, a listei cuprinzând tipurile de munci periculoase pentru minori precum şi a contravenţiilor şi sancţiunilor.
Astfel, părinţii sau reprezentanţii legali prinşi că permit copiilor sau îi folosesc la efectuarea de munci periculoase sunt obligaţi să frecventeze programe de educaţie parentală sau, după caz, de consiliere, în baza serviciilor asigurate sau facilitate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Refuzul acestor servicii sau permisiunea ca minorul să continue efectuarea de munci periculoase după urmarea programului de consiliere constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 1.500 de lei.
Proiectul de act normativ mai stabileşte că fapta persoanei fizice care foloseşte copiii la efectuarea de munci periculoase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 1.000 de lei, dacă nu a fost săvârşită în alte condiţii care, potrivit legii, să fie considerată infracţiune.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către Poliţie, în urma sesizării scrise din partea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) va mai elabora două proiecte de acte normative suplimentare, respectiv o Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Metodologiei de intervenţie multidisciplinară şi interinstituţională, precum şi a modalităţii prin care se realizează monitorizarea globală a cazurilor de copii implicaţi în munci intolerabile şi munci periculoase şi o Hotărâre pentru reglementarea prestării, de către copii, de activităţi în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar, de modeling, care nu sunt reglementate de Codul Muncii, precum şi de activităţi din cadrul educaţiei tehnologice, instruirii practice, stagiului la agenţi economici, în vederea prevenirii muncilor periculoase.
Cele două proiecte de acte normative suplimentare vor fi emise în termen de 90 de zile de la publicarea Hotărârii privind muncile periculoase pentru copii în Monitorul Oficial.
Proiectul de Hotărâre privind muncile periculoase pentru copii va fi în dezbatere publică pe site-ul MMFPS până pe 5 iunie.