"În cele din urmă Guvernul a decis să retragă proiectele de Cod civil şi Cod penal din Parlament, recunoscând implicit viciile de procedură ale acestora", se arată în scrisoarea de intenţie trimisă reprezentanţilor partidelor.
Coaliţia "Opriţi Codurile" spune că speră că acest gest de retragere a codurilor nu reprezintă unul de înşelătorie la adresa opiniei publice, care solicită dezbatere parlamentară şi largă consultare publică, şi nici un mijloc ascuns prin care să promoveze proiectele prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe nişte proiecte care protejează interesele financiare ale unor grupuri de interese.
Pentru proiectele rămase în procedură parlamentară, Coaliţia cere politicienilor să aibă în vedere respectarea stării de legalitate în procedura de discutare a proiectelor de Cod civil şi Cod penal depuse prin iniţiativă parlamentară, precum şi standardele democratice care impun o largă consultare socială înainte de adoptare în Parlament a acestor acte legislative de drept fundamental.
Reprezentanţii Coaliţiei "Opriţi Codurile" atrag atenţia că înainte de orice discuţie asupra propunerilor legislative, conform articolului 89, alineatul 1 din Regulamentul Senatului, sunt necesare avizele Consilului Legislativ, Consiliului Economic şi Social, Consiliul Superior al Magistraturii şi cel al Guvernului.
În lipsa acestora avize procedura este în afara stării de legalitate iar proiectele nu pot face obiectul consultării publice, potrivit ONG-urilor reunite în Coaliţia "Opriţi Codurile".
În ceea ce priveşte eventuala angajare a răspunderii Guvernului pe aceste coduri, Coaliţia "Opriţi Codurile" face apel la Parlament şi la partidele politice să se opună acestui "mod autoritar de reglementare a relaţiilor sociale fundamentale în societate care sunt cuprinse în cele două proiecte".
Profesorul de drept Viorel Ciobanu a afirmat că "această acţiune globală a Coaliţiei «Opriţi Codurile» este una nejustificată şi nu poate produce vreun beneficiu pentru nimeni".
El a susţinut că dezbaterile pe coduri au început de mai mult timp, făcând referire în mod special la Codul civil, asupra căruia, în 2008, s-au făcut sute de amendamente în cadrul a patru întâlniri din aula Facultăţii de Drept.
Potrivit profesorului Ciobanu, amendamentele au fost acceptate de comisia tehnică de elaborare a codurilor.
În replică, Victor Alistar, preşedintele Transparency International România, a spus că nu poate înţelege graba de adoptare a codurilor şi nu mai trebuie invocată Uniunea Europeană pentru finalizarea acestora întrucât, prin vocea purtătorului de cuvânt, instituţia a indicat "o largă consultare publică, neavând pretenţie de timp."
În 20 mai Guvernul a decis retragerea din Parlament a proiectelor iniţiale ale Codurilor Penal şi Civil, în vederea asumării răspunderii asupra noilor texte.
"S-a decis retragerea proiectelor iniţiale ale Codurilor Penal şi Civil din Parlament. Secretariatul General al Guvernului va trimite o scrisoare Secretariatului General al Senatului, solicitând retragerea acestor proiecte de lege, cele pentru care mai multe ONG-uri au depus sesizări. Acest fapt a fost posibil pentru că aceste proiecte încă nu intraseră în dezbaterea parlamentară. Astfel, râmân valabile proiectele Codurilor Penal şi Civil care au fost discutate în cele două comisii parlamentare", declara atunci ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta.
Guvernul a anunţat că îşi va asuma răspunderea pentru Codurile Penal şi Civil la începutul lunii iunie.