Protestul a fost organizat de asociaţiile "Cutu, Cutu", "Ia-mă acasă", Fundaţia "Doggie-Dog", Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară "Caleidoscop", Asociaţia pentru Protecţia Animalelor "Robi", Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor şi Federaţia Română pentru Controlul şi Protecţia Animalelor.
Voluntarii şi reprezentanţii ONG-urilor au fost susţinuţi de un grup de studenţi olandezi implicaţi în proiectul "Iubiţi maidanezii", de fostul senator Marius Marinescu (iniţiatorul legii pentru protecţia animalelor), de vicepreşedintele PC Codrin Ştefănescu şi de actriţa Monica Davidescu.
Manifestanţii au prezentat afişe şi bannere cu sloganuri precum "Înfiinţarea Poliţiei Animelelor! Acum!", "Media, fii cu noi!", "Niciun partid alături de noi, voturi degeaba!", sau "Romanian Profiteers, watch out!!! EU money is not for your own pockets!" ("Afacerişti români, aveţi grijă! Fondurile UE nu sunt pentru a vă umple buzunarele!", n.r.).
Organizatorii se aşteptau, potrivit lui Carmen Secăreanu, preşedintele Asociaţiei "Caleidoscop", la un număr de peste 200 de participanţi la protest. Majoritatea protestatarilor au venit din Craiova, Suceava, Slatina, Botoşani, Târgovişte, Baia-Mare sau Cluj, special pentru acest eveniment.
Protestatarii au bătut la tobe, au fluierat şi au rostit discursuri la megafon, încercând să atragă atenţia parlamentarilor care, însă, nu au venit să vorbească cu ei.
Potrivit Marcelei Lungu, preşedintele Asociaţiei "Cutu, Cutu", legea Marinescu II, care prevede modificarea şi completarea OUG 155/2001 cu privire la gestionarea animalelor fără stăpân, este blocată de Camera Deputaţilor de un an şi jumătate. Legea presupune prinderea animalelor străzii, sterilizarea lor şi găsirea unui stăpân sau trimiterea lor la adăposturi speciale pentru acestea.
Marcela Lungu a mai spus că a luat legătura cu reprezentanţii Camerei Deputaţilor, în urmă cu două săptămâni, şi i-a întrebat în ce stadiu se află legea. Parlamentarii ar fi spus atunci că sunt alte urgenţe pe ordinea de zi, motiv pentru care actul normativ nu a fost adus în discuţie.
"Anul trecut, pe vremea asta, nu credeam că o să ajungem iar aici, să cerem aceleaşi lucruri", a adăugat Lungu.
Fostul senator Marius Marinescu, cel care a iniţiat legea, a spus, marţi, că va da în judecată Administraţia Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), deoarece şi această instituţie ar putea grăbi adoptarea proiectului, printr-o ordonanţă de urgenţă, însă reprezentanţii săi nu fac nimic în acest sens.
"E singura soluţie această lege, nu am inventat-o noi. (...) Nu e corect să cadă toate sarcinile pe ONG-uri, e o problemă naţională", a mai spus Marinescu.
Reprezentanţii asociaţiilor pentru protecţia animalelor spun că ar mai putea organiza manifestări în stradă, în cazul în care Legea Marinescu II nu este adoptată cât mai repede de Parlament. Ei au criticat şi administraţiile locale din România, pentru care maidanezii au devenit "o întreagă industrie", motiv pentru care primarii se opun iniţiativei legislative.
"Interesul nostru şi al dumneavoastră este dispariţia animalelor comunitare şi nu întreţinerea şi dezvoltarea acestei industrii", au mai arătat reprezentanţii ONG-urilor, într-o petiţie adresată Camerei Deputaţilor.