Concret, avocaţii au susţinut că nu şi-au putut formula excepţiile pentru că nu au reuşit să găsească o serie de acte din borderoul dosarului, precum şi pentru că nu au putut copia trei CD-uri depuse ca probe în cauză.
Avocaţii lui Năstase au cerut amânarea procesului, susţinând că nu au putut formula excepţii anterioare judecăţii cauzei pentru că nu au putut copia integral toate CD-urile depuse ca probe la dosar.
Totodată, avocatul Irinei Jianu a cerut amânarea procesului, pentru că nu a găsit în dosar o ordonanţă din decembrie 2008 prin care i se comunica acesteia că i se respinge o cerere de efectuare a unei expertize.
În luna ianuarie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Adrian Năstase, în dosarul "Trofeul calităţii în construcţii", fiind acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.
Adrian Năstase, fost preşedinte al Partidului Social Democrat, este acuzat de folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.
În dosar mai sunt inculpaţi Irina Paul Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct în cadrul Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici.
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»". "În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", susţine DNA.
Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total cauzat ISC prin faptele inculpaţilor este de 69.611.552.132 de lei vechi, constituit din neîncasarea taxelor de la participanţi (61.549.713.021 de lei vechi) şi din cheltuieli nelegale efectuate de ISC din fonduri proprii (8.061.839.111 de lei vechi). ISC s-a constituit parte civilă în cauză.