"Conform Tratatului de Aderare, jurisprudenţa Curţii Europene de Justiţie (CEJ) este aplicabilă şi în România, inclusiv în cazul fiscalităţii, impozitelor directe şi indirecte, TVA, accize. Practic, orice companie românească, subiect al acestor prevederi, poate da statul român în judecată la CEJ, solicitând anularea OUG 34, iar, în baza unei asemenea decizii, toţi contribuabilii îşi vor putea deduce TVA-ul refuzat prin introducerea acestei ordonanţe", a susţinut fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu.
Liberalul a subliniat că, în cazul în care întreprinzătorii români vor decide să-şi apere afacerile şi interesele de abuzurile statului, ca şi în cazul Poloniei, va fi luată o decizie similară de către UE şi în cazul României.
"Dacă Guvernul ar refuza abrogarea Ordonanţei, CE ar declanşa procedura de infringement, aplicând sancţiuni financiare României", a spus Olteanu, menţionând că, pe plan european, în Polonia, au apărut primele consecinţe ale nedeductibilităţii TVA.
"Ideile proaste se pare ca nu sunt nici măcar originale, iar reglementările din Ordonanţă se regăsesc, practic în aceeaşi formulă, în două reglementări ale legislaţiei poloneze din 2007. Aceste reglementări au fost declarate recent ilegale de către CEJ şi trebuie eliminate din legislaţia poloneză. În cazul în care întreprinzătorii români vor decide să îşi apere afacerile de abuzurile statului român, considerăm că o decizie similară va putea fi luată, cu siguranţă, şi în cazul Ordonanţei 34", a spus Bogdan Olteanu.
Deputatul PNL a anunţat că "orice persoană afectată de această măsură poate solicita anularea prevederilor OUG prin care nu se mai restituie TVA", adăugând că "PNL îşi anunţă sprijinul către contribuabilii care doresc să îşi apere interesul în justiţie, începând cu instanţele româneşti până la Curtea Europeană de Justiţie".
El a reiterat că PNL a propus de mai multe ori eliminarea măsurii nedeductibilităţii TVA, pe motiv că măsura este împovărătoare pentru întreprinzători şi este contrară legislaţiei europene.
În acest context, Olteanu a explicat că "Polonia, după aderarea la UE, a modificat legislaţia TVA în sensul introducerii unor limitări pentru deducerea TVA aferent cumpărării de autovehicule şi combustibili auto", dar că CEJ a declarat legea poloneză ca fiind "contrară legislaţiei europene", iar Polonia a fost obligată să îşi modifice legislaţia, sub sancţiunea declanşării procedurii de infringement.
În ceea ce priveşte acordul cu FMI, Olteanu a susţinut că "parlamentarii liberali solicită imperativ autorităţilor române să publice conţinutul acestuia de îndată, dar şi acordurile cu ceilalţi finanţatori" pentru suma totală de 19, 9 miliarde de euro.
Potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate recent de Guvern, firmele vor putea deduce TVA, până la 31 decembrie 2010, doar pentru maşinile folosite la anumite activităţi, precum taximetria, şcolile de şoferi sau utilizate în scop comercial în vederea revânzării, dar nu şi pentru autoturismele destinate exclusiv transportului rutier de persoane.