"Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a preluat mandatul cu 60.000 de hectare irigate, iar acum am ajuns la 560.000. Suprafaţa este insuficientă pentru că se anunţă o secetă foarte mare şi, dacă această prognoză se adevereşte, avem nevoie de măsuri suplimentare", a spus Nica.
El a arătat că în cadrul şedinţei coaliţiei s-a decis ca ministrul Ilie Sârbu să prezinte miercuri în Guvern o strategie de urgenţă pentru extinderea, acolo unde este posibil, a sistemelor de irigaţii şi punerea acestora în funcţiune, astfel încât suprafeţele irigate să fie cât mai mari.
Ilie Sârbu anunţa, miercuri, că seceta şi îngheţul au calamitat peste un milion de hectare cultivate cu cereale în toamnă şi primăvară, din suprafaţa totală de şapte milioane de hectare. El anunţa posibilitatea declarării stării de calamitate.
"Din ceea ce s-a centralizat la minister până în dimineaţa aceasta, avem afectate un 1-1,054 milioane hectare, unele în proporţie de peste 50%, iar altele sub acest procent. Vom lua legătura cu Institutul Naţional de Meteorologie. Ei sunt cei care pot emite documentaţia, ca să putem declara stare de calamitate. Oricum, vom avea calamitate, pentru că iunie se anunţă cea mai secetoasă lună", afirma Sârbu.
Joi, ministrul a declarat că seceta nu va determina creşterea preţului produselor alimentare şi că efectele acesteia nu se resimt.
Preşedintele Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a declarat, miercuri, că în lunile iulie şi august va fi atins maximul de secetă din 2009, această vară fiind la fel de secetoasă ca cea din 2000, însă nu vor fi impuse restricţii de consum al apei pentru populaţie.