"Am decis ca această strategie, care are în vedere mai multe scenarii, care au fost validate şi verificate atât în ţară cât şi în străinătate, să fie supuse unei dezbateri la care să participe factorii cu răspundere, iar în cursul lunii iunie să luăm o decizie finală pentru a avea un proiect pentru România următorilor 20 de ani", a spsu Nica.
El a subliniat că toate scenariile aflate în discuţie urmăresc şi reducerea la factură, pe lângă obiectivul de a avea o piaţă competitivă, precum şi societăţi viabile şi puternice.
Nica a arătat că, prin adoptarea unuia dintre aceste scenarii, factura la energie electrică şi gaze va scădea, datorită unei metodă de optimizare a costurilor şi de eliminare a "băieţilor deşetepţi".
El a explicat, răspunzând unei întrebări, că va exista o altă scădere a preţului la gaze, în afara celei de 5% anunţată pentru 1 iulie, subliniind că este vorba şi de o reducere a facturii la energie electrică, dar a evitat să avanseze cifre.
"Sunt scenarii. Nu ştim care va fi cel final. Fiecare are o componentă de reducere a costurilor", a spus Nica.
El a arătat că scenariile avansate au la bază un calcul privind consumul şi modalitatea în care sistemul energetic românesc trebuie să răspundă în următorii ani, a doua premisă a elaborării scenariilor fiind aceea a unui mix de politici energetice, astfel încât companiile eventual înfiinţate să aibă preţuri competitive.
"Au fost 10 scenarii reiterate azi. Sunt câteva scenarii care presupun înfiinţarea unor companii care să aibă un mix de politici energetice bazate pe materie primă, astfel încât să aibă, unele lignit, nucleară, termo, iar altele să aibă huilă, hidro şi gaz", a spus ministrul.
Nica a mai spus că procentul cu care ar mai putea scădea preţul la gaze şi energie depide de care dintre scenarii va fi considerat a fi important.
"Dacă luăm de bază unul dintrre scenarii cu două companii în care lignitul e într-o companie, huila în cealaltă, nuclear în una, hidro în cealaltă, termo în una, gaz în cealaltă, vom avea o structură a preţului şi de competiţie cu totul deosebită", a precizat ministrul.
Întrebat când ar putea fi înfiinţate aceste companii energetice, Nica a precizat că imediat ce deciza va fi luată, la nivelul lunii iunie.