"Eu vă mulţumesc pentru ceea ce aţi dat României şi vă sunt recunoscător. Vă asigur că sunt şi impresionat, şi suprins de numărul mare de oameni care s-au adunat aici, într-un oraş cu 12.000 de locuitori. Vă rog să transmiteţi celor care nu sunt aici că preşedintele a trecut pe la Năsăud pentru că vă respectă şi vă iubeşte", a spus Traian Băsescu, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Preşedintele a afirmat că este pentru prima dată când participă la o sărbătoare a năsăudenilor, chiar dacă a fost des în judeţul Bistriţa-Năsăud.
Traian Băsescu i-a lăudat pe năsăudeni că au "sărbători frumoase", dar, pe lângă sărbători, ei au motive să se bucure şi pentru istoria lor.
"Năsăudenii au învăţat că fiecare dintre ei vrea să fie liber şi să aibă acces la carte, tradiţie care a făcut din Năsăud oraşul care a dat ţării cel mai mare număr de academicieni: pe Coşbuc, Rebreanu, dar şi pe Miron Cristea. Am avut profesor în comisia de examinare pe fiul academicianului Grigore Moisil când am dat examen la Institutul de marină şi am promovat, mi-a dat notă de trecere. (...) Şi azi vă purtaţi portul, vă cântaţi portul şi sunteţi unul din marii furnizori de românism. Mândria de a fi năsăudean se vede pe feţele dumneavoastră. Sunteţi mândri că sunteţi oameni ai locului şi că dintre dumneavoastră s-au ridicat atât de mulţi oameni de seamă", le-a transmis preşedintele năsăudenilor.
Preşedintele a primit din partea primarului Năsăudului, Dumitru Mureşan (PDL), o diplomă de excelenţă şi o plachetă, dar şi o traistă. Băsescu a mulţumit şi a spus că le consideră o dovadă de respect.
Prezentatorul evenimentului l-a scuzat apoi pe preşedinte, motivând că acesta trebuie să plece la Făget, dar şeful statului l-a corectat şi a spus că trebuie să meargă la Frasin, în Bucovina, locul de baştină al soţiei sale, glumind că nu poate lipsi de la un asemenea eveniment, însă nu va pleca chiar imediat de la Năsăud, urmând să mai rămână să vadă şi parada elevilor năsăudeni.
Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, duminică la prânz, la sărbătoarea oraşului Năsăud. Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare de oficialităţile locale şi judeţene. Şeful statului a dat mâna cu mulţimea adunată în centrul oraşului Năsăud şi a schimbat câteva cuvinte cu localnicii, primind în dar, de la unul dintre aceştia, o pălărie tradiţională năsăudeană, pe care, de altfel, şi-a pus-o pe cap şi a purtat-o câteva minute. Preşedintele a mai primit şi o curea cu mărgele, în timp ce soţia lui, Maria Băsescu, a primit o pălărie cu flori şi o ie.
Alaiul prezidenţial a parcurs pe jos drumul până în faţa Primăriei pentru a asista la parada portului popular şi reprezentaţiile artistice ale formaţiilor prezente.
La deschiderea festivă a zilelor oraşului au asistat peste cinci mii de oameni.
Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa au urcat pe scenă cu două fetiţe îmbrăcate în costume populare năsăudene, care au şi rămas acolo.
Traian Băsescu urmează să părăsească Năsăudul, îndreptându-se spre zona Bucovinei, pentru a participa la o serbare câmpenescă.
Ajunsă la cea de-a noua ediţie, sărbătoarea oraşului Năsăud se desfăşoară între 24 şi 28, fiind organizată de Casa de Cultură "Liviu Rebreanu" Năsăud, Primăria şi Consiliul Local Năsăud.
Sărbătoarea începe, duminică, printr-o nouă ediţie a "Maialului Elevilor Năsăudeni", o sărbătoare tradiţională a lunii mai dedicată celor mai buni elevi din liceele năsăudene.
De la ora 10.00, elevii au traversat oraşul într-o paradă din care nu va lipsi fanfara şi stegarii călare, apoi primarul Dumitru Mureşan (PDL) a deschis oficial manifestările.
De la ora 13.00, va începe un spectacol artistic susţinut de formaţiile şcolilor din Năsăud, Rebrişoara, Ilva Mică, Maieru şi Salva, dar şi de ansambluri folclorice de copii şi de tineri din alte judeţe, invitate la eveniment.
De la ora 20.00, aceleaşi ansambluri vor susţine recitaluri şi la căminele culturale din cartierele Luşca şi Liviu Rebreanu. Seara se va încheia cu concursul "Miss Năsăud 2009" ce va fi găzduit de sala de nunţi a oraşului.
Zilele oraşului Năsăud vor continua, luni, cu expoziţii de pictură, iconografie, lansări de carte, spectacole de muzică uşoară şi festival-concurs de interpretare de muzică populară "De Ispas la Năsăud".