Ludovic Orban a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Zalău, că România ar putea pierde un miliard de euro din fonduri europene, dacă Guvernul nu va renunţa la ordonanţa 19/2009 prin care a fost modificată Legea achiziţiilor publice şi care încalcă legislaţia europeană, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Orban a afirmat că dacă ordonanţa respectivă nu va fi modificată în scurt timp se poate ajunge la declanşarea procedurii de infrigement, dar şi la sistarea plăţilor pentru toate contractele cu finanţare europeană încheiate în baza ordonanţei menţionate.
"Guvernul a fost notificat, de trei săptămâni, de Comisia Europeană, că ordonanţa 19/2009 prin care a fost modificată Legea achiziţiilor publice încalcă legislaţia europeană, dar nu a fost luată nicio măsură pentru remedierea problemei. Dacă ordonanţa nu va fi modificată, se va ajunge la declanşarea procedurii de infrigement. De asemenea, UE nu va mai plăti niciun contract cu finanţare europeană semnat în baza ordonanţei respective, iar toate aceste contracte au o valoare totală de un miliard de euro, pe care România riscă să îi piardă", a declarat Ludovic Orban.
Potrivit sursei citate, o situaţia asemănătoare s-a petrecut în Grecia, ţară care a pierdut finanţări europene în sumă de 500 de milioane de euro, din cauză că nu a vrut să modifice legislaţia privind achiziţiile publice.
Prim-vicepreşedintele PNL a susţinut că OUG 19/2009 a fost dată "doar pentru firmele clientelei politice a coaliţiei aflate la guvernare".
Ludovic Orban s-a aflat, vineri, în Sălaj pentru a se întâlni cu liderii PNL din judeţ, în vederea promovării candidaţilor liberali la alegerile europarlamentare şi pentru pregatirea campaniei pentru alegerile prezidenţiale.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 19/2009 privind unele măsuri în domeniul legislaţiei referitoare la achiziţiile publice, adoptate de Senat, autoritatea contractantă va avea dreptul de a achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări în măsura în care valoarea achiziţiei este egală sau mai mică decât echivalentul în lei a 15.000 de euro. De asemenea, autoritatea contractantă va avea dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai în cazul în care valoarea estimată, fără TVA, a contractului de achiziţie publică este egală sau mai mică decât echivalentul în lei a 100.000 de euro, pentru contractul de furnizare şi contractul de servicii şi de 750.000 de euro pentru contractul de lucrări.
Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a avertizat, şi la sfârşitul lunii aprilie, Guvernul că OUG 19/2009 privind achiziţiile publice este neconformă cu legislaţia eruopeană şi poate duce la pierderea fondurilor europene, cerând Executivului să suspende aplicarea ordonanţei.
În 12 mai, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Cristina Trăilă, a anunţat că Legea achiziţiilor publice va fi din nou modificată, prin introducerea unor reguli care vor stabili că preţul cel mai mic nu va mai fi criteriu suficient pentru atribuirea contractelor de valoare redusă, ci se va ţine cont şi de calitatea produselor sau a serviciilor ofertate.