Banca Mondială (BM) şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) au elaborat un document intitulat "Introducerea unei scheme de credite pentru studenţi în România", lansat vineri, cu ocazia Formului UNESCO dedicat învăţământului superior din Europa.
Studiul prezintă mai întâi o radiografie a sistemului învăţământului superior, după care un amplu capitol este dedicat introducerii schemelor de credite pentru studenţi în România.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a înfiinţat Agenţia Naţională de Credite pentru Studenţi, dar estimează că aceasta ar putea intra în funcţiune în cursul anului universitar 2009-2010 dacă vor fi găsite resursele financiare necesare.
"Soluţia de a avea această Agenţie care să funcţioneze într-un fel ca o bancă ne va ajuta într-o perspectivă nu foarte îndepărtată să încercăm să funcţioneze ca un element de stimulare a performanţei în învăţământul superior. Studenţii ar putea avea posibilitea să-şi finanţeze studiile, ar avea mai mult timp să se ocupe de şcoală şi nu ar mai fi nevoie să muncească ca să-şi procure resursele financiare necesare", a spus Andronescu.
În opinia echipei Băncii Mondiale, un scenariu în care creditele pentru studenţi se adaugă pur şi simplu structurii existente de finanţare a învăţământului superior fără nicio măsură compensatorie de creştere a veniturilor pentru asistenţă financiară ar fi neviabil pe termen lung şi ar comporta costuri de oportunitate inacceptabile având în vedere substanţialele investiţii în capacitate şi în calitate pe care trebuie să le facă statul.
Potrivit raportului, există posibilitatea unor programe eficiente de credite pentru studenţi care pot mări atât viabilitatea instituţională, cât şi accesul şi participarea studenţilor. Cu toate acestea, creditele pentru studenţi sunt complexe, trebuie să fie bine concepute şi bine executate.
"Din păcate, multe din programele de credite pentru studenţi au fost un eşec atât din cauza modului în care au fost proiectate cât şi al celui în care au fost aplicate", potrivit raportului.