Potrivit Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Strategiei de descentralizare în sistemul de sănătate, publicată, joi, în Monitorul Oficial, Ministerul Sănătăţii va organiza Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) prin reorganizarea institutelor sau centrelor de sănătate publică existente în ţară.
Potrivit HG, institutul va cuprinde trei centre naţionale - de supraveghere şi control al bolilor, de supraveghere a mediului comunitar şi muncă şi de promovare a sănătăţii - şi unităţile funcţionale externe cu profil de activitate profesională identică cu ale centrelor naţionale, distribuite în teritoriul naţional în locaţia actualelor institute sau centre de sănătate publică.
Astfel, va fi asigurat un sistem informaţional coerent pentru supraveghere, având posibilitatea optimă pentru alertă şi răspuns precoce în toate situaţiile de risc sau critice care constituie ameninţări pentru starea de sănătate a populaţiei.
În prezent, sistemul de sănătate publică este organizat pe direcţii, una fiind la nivel central, adică la Ministrul Sănătăţii. Alte structuri care se ocupă de sănătatea publică sunt direcţiile judeţene de sănătate publică şi cea a municipiului Bucureşti.
Legea descentralizării în sistemul de sănătate va prevede transferul Direcţiei de Sănătate Publică în subordinea consiliilor judeţene sub numele de Direcţie de Asistenţă Medicală.
Aceasta va coordona toate activităţile de asistenţă medicală din judeţ, respectiv din Capitală, va reprezenta autoritatea locală în Consiliul de administraţie al spitalului, va aloca resursele proprii la nivel local şi judeţean, va aviza bugetele de venituri şi cheltuileli ale unităţilor medicale, precum şi planul de investiţii şi cheltuilile de capital - finanţate de la bugetul local - şi va aviza propunerile de achiziţie de echipamente de înaltă perfromanţă, inclusiv cele finanţate de Ministerul Sănătăţii.