"APIA reaminteşte fermierilor care au depus cereri pentru schemele de sprijin pe suprafaţă şi ale căror culturi au fost calamitate că trebuie să anunţe, în scris, în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la obţinerea actelor doveditoare, apariţia cazului de forţă majoră (care include şi starea de calamitate - n.r.)", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Potrivit regulamentelor europene, fermieri trebuie să înştiinţeze agenţia de plăţi de apariţia unui caz de forţă majoră, respectiv culturi calamitate, pentru a nu risca să piardă sprijinul financiar pe suprafaţă.
Astfel, fermierii trebuie să depună la centrele APIA o declaraţie-înştiinţare, precum şi actele doveditoare ale fenomenului invocat.
În cazul culturilor calamitate din cauza unor fenomene naturale izolate (îngheţ, inundaţii, secetă), pentru care nu există un act normativ naţional, fermierii trebuie să prezinte drept dovadă, alături de înştiinţare, copie după procesul verbal de calamitate sau adeverinţă de la primăria pe raza căreia se află terenul.
În situaţia în care terenul agricol pentru care s-a solicitat sprijin financiar se află într-o zonă declarată calamitată printr-un act normativ naţional, fermierii nu trebuie să mai depună la centrele APIA niciun alt act doveditor, ci doar înştiinţarea. Numai în baza ambelor acte menţionate (actul normativ naţional şi înştiinţarea), APIA ia în considerare cazul de forţă majoră.
APIA a primit, până la 15 mai, 1,086 milioane de cereri pentru plăţile la hectar din fonduri UE, aferente unei suprafeţe totale de 9,286 milioane de hectare.
Campania de depunere a cererilor de sprijin pentru suprafaţa agricolă cultivată a început la 2 martie, iar fermierilor care vor depune cereri în perioada 16 mai - 9 iunie li se vor percepe penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.
Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat miercuri că seceta şi îngheţul au calamitat peste un milion de hectare cultivate cu cereale în toamnă şi primăvară, din suprafaţa totală de şapte milioane de hectare.
"Din ceea ce s-a centralizat la minister până în dimineaţa aceasta, avem afectate un 1-1,054 milioane hectare, unele în proporţie de peste 50%, iar altele sub acest procent. Vom lua legătura cu Institutul Naţional de Meteorologie. Ei sunt cei care pot emite documentaţia, ca să putem declara stare de calamitate. Oricum, vom avea calamitate, pentru că iunie se anunţă cea mai secetoasă lună", a spus Sârbu.