Protestatarii au primit, joi, o promisiune din partea reprezentanţilor Ministerului Econimiei, conform căreia ministrul Adriean Videanu îi va chema, luni, la discuţii, în acest moment demnitarul nefiind în ţară, a declarat, joi, la finalul protestului, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate "Univers", Adolf Mureşan.
"Aşteptăm şi întâlnirea de luni cu ministrul Videanu, însă noi i-am informat deja pe cei de la Ministerul Economiei că am depus toate documentele, i-am notificat că suntem în cea de-a doua etapă a declanşării conflictului de muncă. Deja au avut loc concilieri la unele societăţi pentru declanşarea grevei în sectorul energiei", a precizat liderul sindical.
Preşedintele Federaţiei "Univers" declara, marţi, în prima zi a pichetului la sediul Ministerului Economiei, că a început strângerea de semnături pentru declanşarea grevei în sectorul energiei.
Federaţiile sindicatele "Univers", "Energetica", "Termoelectrica", reprezentative la nivelul ramurii energie electrică, petrol şi gaze, având membri de sindicat în Societatea Naţională Nuclearelectrica, Termoelectrica şi filialele sale, complexe energetice, SC Hidroelectrica şi filialele sale, SC Electrica şi filialele sale, Transelectrica şi filialele sale vor să îl informeze pe ministrul Economiei Adriean Videanu că în cadrul acestor societăţi există un conflict social major ca urmare a nerezolvării mai multor probleme.
"Suntem nemulţumiţi de neaprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale agenţilor economici din sectorul energiei, de nefinalizarea negocierilor privind Contractul colectiv de muncă (CCM) la nivel de ramură ELPEGA (electricitate, petrol, gaz - n.r.) şi de nefinalizarea procesului de internalizare a activităţilor de reparaţii în cadrul unităţilor pe care le deservesc conform termenelor convenite", a declarat Adolf Mureşan.
Sindicaliştii din energie au trimis Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei un memoriu prin care sesizează faptul că unele decizii adoptate de ANRE au creat mari prejudicii sectorului şi consumatorilor de energie electrică.
"Există o toleranţă a autorităţii privind lipsa transparenţei prin care se realizează tranzacţionarea energiei electrice pe piaţă, respectiv contractele băieţilor deştepţi. De asemenea, nu sunt îndeplinite prevederile legale de a stabili statutul consumatorului vulnerabil şi nici modul de stabilire a tarifelor de distribuţie şi de tarifelor de transport a energiei electrice - respectiv discriminarea între operatorii de distribuţie de stat şi cei privaţi", a mai spus Adolf Mureşan.