"Vrem să finalizăm proiectul până în 30 iunie, pentru a fi înaintea datei de încheiere a sesiunii parlamentare", a spus secretarul de stat în Ministerul Muncii, la finalul întâlnirii pe tema legii unice de salarizare.
În Ministerul Muncii au fost făcute simulări pentru introducerea tuturor funcţiilor publice în grila de salarizare şi s-a cerut ca toate instituţiile să facă evaluări privind introducerea în grilă a funcţiilor pe care le au până la întâlnirea de săptămâna viitoare, a adăugat Mocanu.
În ceea ce priveşte propunerea Ministerului Muncii de scădere a coeficienţilor de ierarhizare, secretarul de stat a precizat că acest lucru a fost adus în discuţie, întrucât se doreşte evitarea creării unui sistem "prea aplatizat".
El a explicat că dacă primul nivel din grilă va fi urcat prea sus ar fi create dezechilibre prea mari. Mocanu a spus că propunerea Ministerului Muncii prevede un coeficient cuprins între 3,5 şi 4, ceea ce ar însemna că angajaţii din acest nivel ar ajunge la un salariu de 2.400 de lei, în condiţiile în care acum au sub 1.000 de lei.
În ceea ce priveşte nivelul superior din grilă, Mocanu a subliniat că aici ar trebui să intre consilierul superior din minister, iar deasupra acestuia să fie şefii de birou, care ar trebui să aibă salariul puţin mai mare.
"Sunt doar evaluări primare, sub nivelul inferior sunt foarte puţine salarii şi funcţii. Ar putea apărea nişte majorări foarte mari, ceea ce nu este fezabil şi nu poate fi pus în practică", a spus Mocanu.
Sindicaliştii au atras însă atenţia că, în aceste condiţii, un şef de birou sau un consilier superior din minister ar avea salarii mai mari decât medicul primar de clinică.
Secretarul de stat a mai spus că grila de ierarhizare va fi reevaluată şi, în acelaşi timp, se va face o reevaluare a atribuţiilor din fişa postului.
"Responsabilităţile trebuie plătite, iar ierarhizarea trebuie să fie făcută în funcţie de responsabilităţi", a mai spus Mocanu.
Secretarul de stat a adăugat că după finalizarea grilei se va face o evaluare de către Ministerul Finanţelor şi Comisia de Prognoză pentru a se stabili dacă sunt sau nu bani pentru majorarea salariului minim.
În ceea ce priveşte introducerea în grila de salarizare şi a salariaţilor din agenţiile de reglementare sau comisiile de supraveghere, Mocanu a spus că este nevoie de soluţii juridice, sarcina juriştilor fiind de a găsi modalităţi prin care aceştia să treacă de la sistemul de salarii negociate prin contracte colective, la salarii stabilite printr-o lege.
Următoarea întâlnirea dintre sindicate şi reprezentanţii Guvernului va avea loc marţea viitoare, la ora 13.00.
La discuţiile de marţi legate de legea unică de salarizare pentru bugetari a participat şi premierul Emil Boc, care a arătat că a venit pentru că a dorit să se asigure că procesul de elaborareeste derulat conform graficului.
"Sunt discuţii intense, consistente, am văzut preocupări din partea tuturor. Cred că proiectul de lege va fi finalizat la timp. Am transmis acest mesaj şi determinarea noastră de a merge până la capăt cu această lege unică", a declarat Boc.
Premierul a subliniat că legea va fi aplicată la nivelul tuturor agenţiilor şi structurilor guvernamentale, indiferent de modul de finanţare.
Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Publică Locală, Romel Neagu, a declarat că premierul Emil Boc a solicitat ca proiectul legii unice de salarizare să fie finalizat până în 20 iunie, mai devreme decât termenul iniţial, astfel încât Guvernul să-şi asume răspunerea în intervalul de zece zile rămas până la sfârşitul lunii iunie.
Guvernul a aprobat, în 22 aprilie, principiile generale ale legii privind salarizarea unitară în sistemul bugetar, hotărând ca proiectul de lege să fie finalizat până la sfârşitul lunii iunie şi să fie aplicat într-un interval de trei ani.
Premierul Emil Boc a declarat recent că Executivul ia în calcul posibilitatea asumării răspunderii în faţa Parlamentului pentru acest proiect de lege.