Vicepreşedintele Alianţei "Sed Lex", Răzvan Bordeanu, a reclamat faptul că "nu se poate ajunge la o concluzie şi că negocierile merg greu".
Acesta a spus că, până în prezent, în grila de slarizare au fost cuprinse între 12 şi 16 funcţii din cele 270 de funcţii care ar trebui cuprinse în sistemul bugetar.
Bordeanu a precizat că, în privinţa salariaţilor de la agenţiile de reglementare şi de la comisiile de supraveghere, o decizie privind includerea lor în grilă va fi luată de către Guvern.
Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Publică Locală, Romel Neagu, a declarat că, miercuri, s-a discutat o propunere a Ministerului Muncii în sensul scăderii coeficienţilor de ierarhizare pentru stabilirea grilei, de la 5- referent superior, 8 - profesor grad 2 şi 11 - medicul primar de clinică, cât erau iniţiali, la 3,7, 5,5 şi 8,5.
În aceste condiţi, sindicaliştii se tem că salariile "de mijloc" nu vor mai creşte.
Reprezentantul "Forţa Legii", Ringo Dămureanu, a susţinut că aceşti coeficienţi de ierarhizare despre care se discută "dau senzaţia că se află într-o mişcare elctorală, pentru că se vorbeşte despre dublare sau chiar triplare pentru salariile mici şi există riscul ca acest lucru să nu poată fi finalizat aşa cum s-a întâmplat cu legea privind majorarea salariilor în învăţământ".
la rândul său, Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei "Alma Mater" (numirea a avut loc, marţi - n.r.), a declarat că profesorii universitari nu vor accepta să coboare sub 10 în grila de salarizare a legii unice a bugetarilor.
Hadăr a spus că, din punctul lui vedere, întâlnirea de miercuri a fost una ratată, pentru că este jignitor ca un conferenţiar să fie la jumătatea grilei.
"8,5 reprezintă ceva tragic. Nu vom accepta să coborâm sub 10", a declarat preşedintele "Alma Mater".
Întrebat dacă proiectul se va finaliza la termen, Hadăr a spus că este imperios necesar pentru că există o obligaţie în acest sens impusă de UE.
Referitor la criteriile pentru echivalarea funcţiilor, Anton Hadăr a arătat că reprezentanţii ministerelor au propus ca echivalările pentru funcţiile de conducere să pornească de la funcţia de conferenţiar, ceea ce ar însemna că un şef de birou ar putea să ajungă să fie plătit ca un profesor universitar.
"Nimeni nu a ştiut până când se vor aplica aceste majorări salariale. Unii preconizau că ar fi necesari între 6 şi 10 ani", a adăugat Hadăr.
Acesta a precizat că premierul Emil Boc a susţinut încă o dată că toate agenţiile de reglementare şi comisiile de supraveghere trebuie incluse în legea unică, dar că nu s-a stabilit modul în care aceştia vor fi cuprinşi în grilă.
Până luni, sindicatele trebuie să facă propuneri privind includerea tuturor funcţiilor în grilă, urmând ca marţi, la ora 13.00, să aibă loc o altă discuţie în funcţie de aceste propuneri.