"România a irosit ani preţioşi în care banii au fost abundenţi şi relativ ieftini. În care, în loc să investim în temelia unei prosperităţi durabile, ne-am lăsat, inclusiv sistemul bancar românesc, s-a lăsat atras într-o goană a speculaţiilor, poate nu atât de toxice ca acelea din America, dar la fel de nesănătoase din punct de vedere economic şi macroeconomic, păstrând proporţiile", a declarat Mircea Geoană, la Forumul Financiar Central şi Sud-Est European, la care a luat parte şi premierul Emil Boc.
Geoană a arătat că este dureros pentru România să vadă cum zece ani de creştere economică, de dinamism economic cosiderabil, nu au fost folosiţi pentru a pregăti ţara să facă faţă unei crize.
El a subliniat că obligaţia pe care o au cei care guvernează România în acest moment este de a înţelege care sunt slăbiciunile structurale ale sistemului românesc.
"Suntem chemaţi ca, după un duş rece, să regâdim modul în care funcţionăm", a spus Mircea Geoană.
În opinia sa, ţările Europei Centrale şi de Răsărit au "luat puţin leapşa" în actuala criză economică şi financiară, criză care nu a pornit de la aceste ţări, dar pe care aceste state au favorizat-o prin lipsa de viziune economică.
Geoană a susţinut că, în acest moment, trebuie regândit echilibrul stat-piaţă, dar şi modul în care sunt dirijate investiţiile publice în România.
"Un stat absent din economie este azi un subiect hilar, iar ideea să lăsăm piaţa nereglementată să domine cultura noastră economică este o greşeală. Echilibrul stat-piaţă trebuie să fie regândit. Această primă încercare a actualului Guvern de a gândi într-o logică de bugetare multi-anuală trebuie să facă locul unei gândiri mult mai profunde cu privire la nevoia de infrastructuri sociale şi publice în România, care să ne permită creşterea competitivităţii şi scoaterea a jumătate din România din situaţia de înapoiere şi de lipsă de oportunităţi", a spus Geoană.
Acesta a apreciat că România se află astăzi într-un moment la fel de complicat ca şi căderea comunismului.
"Se reaşează ordinea financiară şi geo-politică globală. Suntem într-un moment în care România trebuie să aibă curajul să gândească, să propună, să nu mai fie, ca de fiecare dată în ultimii 20 de ani, un pionier mimetic", a afirmat preşedintele Senatului.
În continuare, el a arătat că nu face parte dintre cei care doresc să transforme sistemul bancar într-un ţap ispăşitor pentru această perioadă şi a făcut un apel la solidaritate.
"Băncile străine din România au fost aici în condiţii de mare rentabilitate. Împreună trebuie să găsim soluţii pentru relansarea creditării", a adăugat Geoană.