Întrebat de anumite cerinţe impuse României de către Comisia Europeană, la "sugestia unora", precum Monica Macovei, ministrul Cătălin Predoiu a spus: "Nu se impune nimic de la Bruxelles".
Predoiu a evocat mandatul pe cere îl are, "un mandat limitat tehnic, strict legat de îndeplinirea Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi de chestiuni privind funcţionarea sistemului judiciar".
"Nu mi s-a dat regândirea MCV sau repoziţionarea instituţională legată de modificarea pe acest mecanism", a afirmat Predoiu, adăugând că "ar trebui găsită modalitatea mai eficace de a ne reprezenta la Bruxelles".
Ministrul a subliniat că a cooperat întotdeuna cu parlamentarii europeni şi că înţelege foarte bine miza Mecanismului de Cooperare şi Verificare "pentru interesul naţional al României".
"Şi cred că ar trebui să trecem peste aspecte din trecut, să învăţ puţin şi din experienţele altor state europene, indiferent de ce ne desparte de politica de acasă", a declarat Cătălin Predoiu, sugerând că nu este benefic atacul privind foşti şi actuali miniştrii ai Justiţiei.
Concret, criticile aduse Monicăi Macovei, lui Tudor Chiuariu sau lui Cătălin Predoiu sunt percepute negativ la Bruxelles, întrucât relevă faptul că indiferent cine este ministru al Justiţiei şi ce măsuri ar lua, acest portofoliu va fi atacat.
Pe de altă parte, Predoiu a făcut referire la un raport "light" pe justiţie propus de Olanda tututor ţărilor Uniunii Europene, care urmează "a se vedea dacă va fi adoptat sau nu".
"Raportul arată autoexigenţa şi lipsa de complexe de ordin naţional. Justiţia reprezintă un domeniu extrem de sensibil. Când e vorba de justiţie, uită toţi că sunt francezi, olandezi, germani", a susţinut Predoiu.
Totodată, ministrul Justiţiei a spus că, în ce-l priveşte, rezultatul raportului sau ce va fi după raport, este "împăcat", întrucât ce ţine de Ministerul Justiţiei, acesta este în grafic cu acţiunile propuse.
"Sunt departe de a fi fericit cu justiţia noastră. Trebuie să degajăm un consens, să mişcăm lucrurile", a afirmat Predoiu.
În opinia ministrului Cătălin Predoiu, problemele critice sunt resursele umane şi financiare.
Demnitarul a ţinut să precizeze că marea majoritate a magistraţilor sunt oameni remarcabili, dar că că trebuie să li se asigure condiţii pentru a avea rezultatele aşteptate. În acest sens, Predoiu s-a referit la gradul de încărcare raportat la planul european, întrucât magistratul român este supraîncărcat, ceea ce este imposibil pentru el, ca om, să-şi desfăşoare activitatea în condiţiile actuale.