Victor Ponta a anunţat, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului, că a fost depus proiectul de Cod penal, în forma în care a fost discutat de subcomisia specială şi care a fost însuşită de toţi reprezentanţii formaţiunilor din această comisie şi depus ca şi iniţiativă legislativă.
Iniţiativa, care cuprinde 445 de articole, va intra în procedură legislativă, urmând a ajunge în dezbaterea comisiei juridice din Senat.
"Atâta timp cât nu erau înregistrate în mod oficial, la Senat, ca primă Cameră sesizată, toate discuţiile erau informale, nu discutam despre un proiect clar asumat, pus pe pagină", a explicat Ponta faptul că noul cod penal intră în procedură legislativă obişnuită.
El a mai spus că asumarea răspunderii Guvernului se va face pe această lege depusă la Senat, şi numai în condiţiile în care adoptarea sa de către Parlament riscă să se realizeze după raportul pe justiţie din luna iulie.
"Guvernul îşi va asuma răspunderea pe acest proiect care va suferi modificări în urma dezbaterii legislative", a spus Ponta.
Întrebat în ce moment se va realiza asumarea răspunderii Executivului pe acest proiect, aşa cum anunţase vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, la finalui şedinţei coaliţiei de luni, Victor Ponta a spus că această asumare "este legată de ultimul moment în care adoptarea celor două Coduri mai poate fi prinsă de experţii Comisiei Europene în raportul de ţară din iulie".
"La un moment dat, când vom constata că nu s-au făcut paşii suficienţi de rapizi şi există riscul să se încheie evaluarea experţilor europeni şi să nu se treacă în raportul Comisiei (Europene, n.r.) că avem cele două coduri, atunci numai în acest moment Guvernul va merge pe calea asumării răspunderii", a mai afirmat Ponta.
El a mai spus că, dacă este timp până la finalizarea evaluării Comisiei Europene, proiectul codului penal poate ajunge şi în plenul Senatului.
În condiţiile în care raportul comisiei Europene pe justiţie este dat la începutul lunii iulie, ultimele date probabil că vor fi incluse până în 15 iunie, a spus Ponta despre termenul limită până la care proiectul poate rămâne în dezbatere parlamentară.
"Acest proiect este trimis prin intermediul Senatului la Consiliul Legislativ, la CSM, la Consiliul Economic şi Social, pentru a fi văzută acastă variantă a proiectului şi pentru a se da un punct de vedere", a adăugat Ponta.
El a arătat că în legătură cu proiectul se doreşte ca în perioada următoare să aibe loc "mai multe întâlniri" pentru dezbateri.
Secretarul Senatului, Ioan Chelaru (PSD) a declarat că, după ce aceste proiecte de cod penal şi civil au fost depuse la Biroul Permanent al Senatului ca iniţiative legislative, ele intră în procedură parlamentară, urmând a fi trimise la comisia juridicã şi la diferitele instituţii, pentru avize.
Referitor la codul civil, Ioan Chelaru a spus că în cursul zilei de marţi, sau cel târziu miercuri dimineaţă, şi acesta va fi depus la Senat, tot ca iniţiativă legislativă, semnat doar de o parte a membrilor subcomisiei parlamentare.