Proiectul de lege, iniţiat de Guvern, elimină criteriul demografic pentru mediul rural, ceea ce facilitează, potrivit expunerii de motive, înfiinţarea de farmacii, reduce numărul organismelor implicate în procedura de autorizare, elimină implicarea Colegiului farmaciştilor atât în inspecţii cât şi în eliberarea avizului de oportunitate, precum şi aprobarea tacită a drogheriilor.
Proiectul de lege a fost adoptat anterior de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Fostul ministru al sănătăţii, liberalul Eugen Nicolăescu, a criticat proiectul, susţinând că iniţiativa "consolidează caracterul monopolist al Ministerului Sănătăţii şi creşte birocraţia în emiterea autorizaţiilor de funcţionare a farmaciilor".
Nicolăescu a precizat că este inacceptabil faptul că cei care doresc să-şi deschidă o farmacie trebuie să stea la dispoziţia Ministerului Sănătăţii, prin eliminarea aprobării tacite a farmaciilor.
Fostul ministru al sănătăţii a explicat că modificările aduse legii farmaciei duc la "îmbogăţirea buzunarelor inspectorilor din Ministerul Sănătăţii, care iau bani să decidă înfiinţarea farmaciilor".