Proiectul de Hotărâre privind stabilirea unor măsuri cu privire la evidenţa funcţiilor publice şi a funcţionarilor publici a fost elaborat ţinând cont de rolul ANFP în asigurarea managementului funcţiilor publice şi funcţionarilor publici şi având în vedere dificultăţile în transmiterea informaţiilor de către autorităţile şi instituţiile publice, precizează ANFP într-un comunicat de luni.
Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial numărul 324 din 15 mai 2009.
"Autorităţile şi instituţiile publice vor transmite către ANFP modificările intervenite în situaţia funcţionarilor publici prin numirea într-o funcţie publică, în urma unui concurs de recrutare, modificarea raporturilor de serviciu, aplicarea oricărei sancţiuni disciplinare, promovarea în funcţie publică, avansarea în trepte de salarizare, suspendarea sau încetarea raporturilor de serviciu", a spus preşedintele ANFP, Andras Szakal.
Hotărârea reglementează expres modalităţile de desemnare a persoanelor din cadrul compartimentelor de resurse umane responsabile pentru aplicarea prevederilor legale.
De asemenea, autorităţile şi instituţiile publice vor trebui să comunice Agenţiei orice modificare intervenită în situaţia funcţionarilor publici, în termen de zece zile lucrătoare de la data intervenirii acesteia.
ANFP va elabora instrucţiunile privind completarea formatelor-standard, care vor fi stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei.
Raportarea se va face bianual, în format electronic, în lunile mai şi noiembrie. În acest an raportarea se va face în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordinului preşedintelui ANFP şi în luna noiembrie.
Săptămâna trecută, preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici declara, după întâlnirea cu reprezentanţii Sindicatului Managerilor Publici, că evaluarea externă a managerilor publici ar putea intra în atribuţia ANFP. Legislaţia actuală prevede ca această evaluare externă să fie realizată de oameni din afara sistemului.
"Ştim cu toţii că cineva din afara instituţiei nu cunoaşte activitatea managerului public atât de bine ca superiorul său. Ar fi mult mai economic şi eficient dacă evaluarea s-ar face de către şeful ierarhic al managerului public sau chiar de către ANFP. Subliniez însă că este necesar ca această evaluare să se facă obiectiv", preciza Andras Szakal.
De asemenea, preşedintele ANFP a solicitat din partea managerilor publici propuneri concrete privind posibilitatea ca această evaluare externă să se poată realiza.
Propunerea Sindicatului Managerilor Publici a fost ca această evaluare externă să se poată face de către ANFP, astfel putându-se evita subiectivismul în evaluare.
Managerii publici vor fi evaluaţi profesional în fiecare an, ei putând să fie reconfirmaţi, promovaţi sau să piardă statutul de manager public al unei instituţii, potrivit unui proiect pentru modificarea legislaţiei privind statutul funcţionarului public.
Proiectul de ordonanţă pentru modificarea OUG 92/2008 privind statutul funcţionarului public denumit manager public, are în vedere evaluarea activităţii profesionale, asigurarea drepturilor "la carieră" şi al celui de promovare în funcţie a managerului public, autorii acestuia arătând că, "datorită evoluţiilor socio-economice în anul 2009 şi impactului acestora în sectorul administraţiei publice", este imposibilă alocarea resurselor suplimentare pentru angajarea experţilor şi a altor specialişti "pe domeniile specifice de competenţă".