"În plan internaţional, importanţa realizării Recensamântului General Agricol rezultă din faptul că permite obţinerea de date statistice comparabile cu cele ale celorlalte state membre, indispensabile măsurilor şi acţiunilor privind procesul de participare a României în cadrul Politicii Agricole Comune. În plan intern, realizarea Recensamântului fundamentează măsurile pentru elaborarea Planului
Naţional de Dezvoltare şi a altor programe care vizează în principal agricultura şi dezvoltarea rurală", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).
Conform normelor Uniunii Europene în domeniul statistic, fiecare stat membru trebuie să efectueze un recensământ general agricol o dată la zece ani.
La recensământul general agricol sunt înregistrate toate unităţile agricole, indiferent de tipul de proprietate şi forma de organizare.
Colectarea datelor se va efectua în perioada decembrie 2010 - ianuarie 2011 prin procesul de interviu faţă în faţă, se menţionează în comunicat.
Cheltuielile implicate vor fi suportate din bugetele MAPDR, Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) şi Institutului Naţional de Statistică (INS).
Informaţiile obţinute prin efectuarea recensământului vor permite, ulterior, elaborarea de noi reglementari în politicile guvernamentale în domeniul dezvoltării rurale.
Recensământul va fi coordonat de o comisie condusă de ministrul Agriclturii, Ilie Sârbu, şi formată din reprezentanţi ai MAPDR, MAI şi ai INS.
Comisia se va întâlni la începutul lunii iunie pentru a discuta despre bugetul recensământului, programul de organizare şi de efectuare a acestuia, precum şi despre constituirea şi structura secretariatului tehnic, se mai spune în comunicat.