Boc a afirmat că propunerile de exceptare formulate de Ministerul Muncii au aparţinut grupului de lucru care a muncit la elaborarea acestei legi.
"Propunerea Guvernului este foarte clară, de aceea se numeşte legea salarizării unice, înseamnă că nu are excepţii. În consecinţă, toţi cei care sunt plătiţi din bani publici vor avea o singură lege, fără privilegii şi fără excepţii, cum s-ar fi dorit, poate, de unii sau alţii", a afirmat Boc.
Potrivit acestuia, ministrul Muncii a fost doar "purtătorul de mesaj" al celor care lucrau în echipa de redactare a legii, dar poziţia Guvernului este clară - "o singură lege pentru tot ce mişcă în ţara asta din bani publici".
Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că legea unică de salarizare va fi aplicată tuturor instituţiilor, inclusiv agenţiilor de reglementare şi comisiilor de supraveghere a pensiilor şi a sistemului de asigurări sociale sau valori imobiliare, fără excepţii.
Ministrul Sârbu a precizat că a ridicat în Guvern problema unor eventuale excepţii la legea unică, referitoare la instituţiile care au încheiate contracte colective de muncă şi unde salariile sunt stabilite prin negociere.
Premierul Emil Boc a susţinut însă că nu crede că este bine ca aceste instituţii să fie excluse din legea unică, astfel încât în lege să fie incluse toate instituţiile şi să fie găsite soluţii juridice pentru unităţile care au contracte colective de muncă, a arătat ministrul Muncii.
Totodată, Sârbu a susţinut că va fi respectat termenul de 30 iunie pentru finalizarea proiectului de lege privind salarizarea unitară pentru bugetari.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) Valentin Mocanu a declarat, joi, după finalizarea întâlnirii grupului de lucru pe problema legii unice, că s-au făcut paşi importanţi, reuşindu-se definitivarea modului în care va arăta grila de salarizare în sistemul bugetar.
El a mai spus că, până săptămâna viitoare, în funcţie de propunerile ministerelor, grila de salarizare "va fi populată cu toate funcţiile din sistem".
Preşedintele executiv al Federaţiei Publisind, Emilian Marian, a declarat că guvernatorul BNR, precum şi salariaţii acestei instituţii, dar şi cei de la regiile cu activitate comercială nu vor intra în legea de salarizare bugetară.
La întâlnirea de săptămâna trecută, în grupul de lucru pentru elaborarea legii unice a salarizării s-a stabilit că, în raportul 1 la 15 dintre salariile mici şi cele mari, 1 va fi reprezentat de salariul minim pe economie, iar Guvernul va hotărî cine va fi 15.
Guvernul a aprobat, în 22 aprilie, principiile generale ale legii privind salarizarea unitară în sistemul bugetar, hotărând ca proiectul de lege să fie finalizat până la sfârşitul lunii iunie şi să fie aplicat într-un interval de trei ani.
Executivul nu exclude posibilitatea de a-şi asuma răspunderea politică în faţa Parlamentului pentru legea privind salarizarea unitară în sistemul bugetar, anunţa atunci premierul Emil Boc.