Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 mai 2009 - Anul XIV, nr. 111 (4097)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape trei sferturi dintre români se arată neîncrezători în sistemul judiciar român - studiu

Vineri, 15 Mai 2009 (15:24:02)
Aproape şapte din zece români au puţină sau foarte puţină încrede că li s-ar face dreptate în justiţie atunci când legea le este favorabilă, în timp ce aproape 40 la sută văd necesară o nouă instituţia care să completeze justiţia de stat, conform unui studiu realizat la cererea TI-Ro.

"Aproape trei sferturi dintre români se arată neîncrezători în sistemul de justiţie din România", a declarat, vineri, cu ocazia lansării studiului, liderul Transparency International România (TI-Ro), Victor Alistar.

Opt români din zece susţin, conform aceluiaşi studiu, că în România justiţia este inaccesibilă din punct de vedere al costurilor pe care le implică, iar 56 la sută dintre respondenţii la studiu nu-şi permit să angajeze un avocat.

Peste trei sferturi dintre români - 78 la sută - ar opta pentru reintroducerea curţii cu juraţi, după modelul dreptului anglo-saxon.

"Probabil că respondenţii au apreciat că acest lucru care ar diminua riscul de corupţie al judecătorului", a afirmat Alistar.

Totuşi, aproape 60 la sută dintre români apreciază că numărul de procese aflate în desfăşurare în România este prea mare pentru ca instanţele de judecată să le poată soluţiona într-un timp rezonabil. Pentru aproape 70 la sută dintre români, un termen rezonabil pentru desfăşurarea unui proces îl reprezintă o durată de maximum şase luni, în timp ce 92 la sută dintre români consideră că durata unui proces nu trebuie să depăşească un an.

"Opinia publică aşteaptă o reformare profundă şi radicală a sistemului judiciar, care să conducă la încrederea în cel nou creat. Modelul anglo-saxon le pare cel mai dezirabil românilor, însă el poate fi combinat cu succes cu cel continental", a afirmat Victor Alistar, care a criticat din nou clasa politică pentru lipsa consultării publice înainte de adoptarea proiectelor noilor coduri.

Studiul dat publicităţii de TI-Ro în cadrul campaniei "Opriţi Codurile!" a fost realizat de IMAS, la cererea ONG-ului. El a fost realizat pe un eşantion probabilist multistadial, cu stratificare în primul stadiu în funcţie de 11 regiuni şi cinci tipuri de localitate.

Eşantionul a cuprins 875 de persoane, chestionate de operatorii IMAS în perioada 25-30 aprilie. Marja de eroare a sondajului este de +/- 3,3 la sută, cu un nivel de probabilitate de 95 la sută.

TI-Ro face parte din Coaliţia "Opriţi Codurile!", formată din circa 30 de organizaţii nonguvernamentale şi asociaţii profesionale de media. Coaliţia are drept scop anularea procedurilor legislative realizate până în prezent în legătură cu codurile Civil, Penal, de Procedură civilă şi de Procedură penală. Membrii coaliţiei îşi doresc ca înainte de a fi supuse adoptării, cele patru acte normative să facă obiectul unei dezbateri publice reale, conform Legii transparenţei.

Reprezentanţii acestei coaliţii au discutat pe tema codurilor juridice cu preşedintele Traian Băsescu, cu preşedintele Senatului Mircea Geoană şi cu reprezentanţi ai comisiilor parlamentare care le dezbat.

Coaliţia de organizaţii neguvernamentale "Opriţi Codurile!" a dat în judecată, în 13 aprilie, Executivul şi Ministerul Justiţiei, în acţiunea depusă la Curtea de Apel Bucureşti acuzând cele două instituţii de încălcare a legii transparenţei în adoptarea proiectelor celor patru coduri, procesul urmând să înceapă în 22 mai la Curtea de Apel Bucureşti.

În cererea de chemare în judecată depusă la Secţia de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti, ONG-urile acuză Executivul de încălcare a legii transparenţei, dar şi a Legii 24/2000 care reglementează tehnica legislativă, reprezentanţii organizaţiilor spunând că adoptarea codurilor prin hotărâri de Guvern s-a făcut fără existenţa unor avize.

Pe lânge cele două legi, ONG-urile au mai reclamat şi încălcarea mai multor hotărâri de Guvern conţinând prevederi tehnice.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape trei sferturi dintre români se arată neîncrezători în sistemul judiciar român - studiu.
 Vizualizări articol: 446 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape trei sferturi dintre români se arată neîncrezători în sistemul judiciar român - studiu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei