Autorităţile se aşteptată la o scădere cu 2,2% a populaţiei ocupate, în vârstă de muncă, iar numărul de şomeri calculat conform definiţiei Biroului Internaţional al Muncii (BIM) va înregistra o creştere cu aproximativ 220.000 persoane, ajungându-se la o rată a şomajului de circa 8%, potrivit proiectului revizuit al Programului de Convergenţă, obţinut de MEDIAFAX.
Prima variantă a Programului, elaborată în luna ianuarie, indica o creştere a numărului de şomeri, calculată tot după metodologia BIM, cu aproximativ 100.000 persoane şi o rată a şomajului de circa 6,8%.
Noile date sunt argumentate în proiectul Programului de Convergenţă prin scăderea economică, în principal în industrie.
Potrivit sursei citate, în condiţiile revenirii creşterii economice pe o pantă ascendentă, pentru anii 2010 şi 2011 se prevăd creşteri ale populaţiei ocupate, cu 0,6% şi, respectiv, cu 1%. Aceste date sunt însă tot în scădere faţă de prognoza de la începutul anului, când erau estimate creşteri pentru ambii ani de peste 1%.
Scăderea ratei şomajului este de asemenea mai mică faţă de prognoza iniţială, urmând să se situeze la 7,7% în 2010 (faţă de 6,3% în prima variantă) şi la 7,4% în 2011 (5,9% în prognoza iniţială).
Şi Comisia Europeană a revizuit în urcare, săptămâna trecută, prognoza privind rata şomajului în România în acest an, de la 7%, în ianuarie, la 8%, ca urmare a frânării activităţii economice.
Conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, rata şomajului la nivel naţional în luna martie a fost de 5,6%, cu 0,3 puncte procentuale mai mare comparativ cu luna anterioară, în total fiind înregistraţi 513.621 de şomeri.
Rata medie a şomajului s-a plasat la 6,5% în perioada 1992-2004, urcând la 7,3% până în 2006. Apoi, rata şomajului s-a redus treptat, la 6,4% în 2007 şi 5,8% în 2008.
Autorităţile au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI în privinţa unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro şi asupra unui pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD în valoare de 19,95 miliarde euro.
Consiliul Executiv al FMI a aprobat, pe 4 mai, acordul cu România, iar finanţarea de la Comisia Europeană a primit o zi mai târziu avizul Consiliului Afacerilor Economice şi Financiare. Primii bani de la FMI - 5 miliarde de euro - au intrat deja la rezerva BNR. Prima tranşă a împrumutului de la Comisia Europeană, de 1,5 miliarde euro, va fi virată cel târziu la începutul lunii iulie, iar a doua, de un miliard de euro, va veni spre finalul anului.
În urma acestui acord, autorităţile au revizuit Programul de Convergenţă pentru perioada 2008-2011, elaborat în luna ianuarie, documentul urmând să fie aprobat de Guvern şi transmis Comisiei Europene.