Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, şi ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu, au semnat, joi, primul contract de finanţare în domeniul e-sănătăţii, proiect finanţat prin Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice", informează, joi, Ministerul Sănătăţii (MS).
Semnarea acestui contract a avut loc în cadrul colaborării dintre cele două ministere de resort, componenta Sănătate având un rol important în cadrul Strategiei Naționale România Digitală - eStrategie pentru o Societate Informaţională, care prevede implementarea unor proiecte de e-guvernare, împreună cu mai multe autorităţi publice.
Sistemul Național de Prescripţie Electronică va însemna centralizarea, transferul şi schimbul de informaţii între medicii prescriptori, case de asigurări de sănătate şi farmacii.
Punerea în practică a Proiectului va duce la eficientizarea proceselor de prescriere și eliberare a rețetelor, odată cu informatizarea sistemului fiind "eliminate erorile de medicație și neregulile care apar în sistemul actual de prescripție", potrivit sursei citate. De asemenea, se va îmbunătăți sistemul de monitorizare şi control al consumului de medicamente.
Proiectul beneficiază de un buget total de 88,7 milioane de lei (71 de milioane - finanţarea nerambursabilă acordată de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat și 17,7 milioane de lei - contribuţia Ministerului Sănătăţii) şi presupune atât achiziţia de echipamente şi aplicaţii informatice, cât şi instruirea utilizatorilor.
De proiect vor beneficia cele 44 de case de asigurări de sănătate, 5.350 farmacii şi aproximativ 30.000 medici care au contract cu casele judeţene de asigurări de sănătate, dar şi cei aproximativ 12 milioane de asiguraţi din sistemul asigurărilor de sănătate din România.
Potrivit specialiştilor din Ministerul Sănătăţii, securitatea pacientului va fi principalul beneficiu al proiectului, prin eliminarea erorilor cauzate de scrisul de mână ilizibil, de interacţiuni între medicamente scăpate din vedere, dozare sau frecvenţă de administrare incorecte, prescrierea unor medicamente scoase din uz, alergii ignorate, plan terapeutic neactualizat.
De asemenea, proiectul vizează strategia privind raţionalizarea costurilor în sectorul farmaceutic.
"În prezent, aproximativ 35 de proiecte ale unităţilor sanitare publice sunt în proces de evaluare în vederea finanţării din fonduri structurale, proiectele fiind depuse în cadrul operaţiunii 4 «Susţinerea implementării de soluţii de e-sănătate şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar» la nivel local", potrivit sursei citate.