"În perioada 2004-2008, decidenţii au considerat că vremurile bune au venit pentru totdeauna. Nu te gândeşti că vine şi reversul vizavi de cheltuieli. Ministerul Finanţelor constata că economia creşte, încasările la fel, iar anul electoral 2008 a amplificat cheltuielile şi mai mult. Probabil că România va învăţa după acest episod", a afirmat Isărescu într-un discurs susţinut la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Guvernatorul BNR a spus că autorităţile nu trebuie să renunţe la politica fiscală prudentă nici când creşterea economică este de 6-7%.
El a adăugat că, în 2007 şi 2008, intrările de capital au fost extrem de consistente şi ideea potrivit căreia vor rămâne la aceste cote pe o perioadă lungă este periculoasă.
"Băncile străine din România au primit resurse importante de la băncile-mamă. S-a ajuns ca aceste bănci să ia din străinătate 24,5 miliarde de euro pentru a finanţa economia noastră, faţă de 3,8 miliarde de euro în 2004. Sunt creşteri-şoc, de şase ori, care ne-au speriat şi pe noi. Creditul a crescut la ritmuri incredibile, iar acum familiile se acomodează greu cu noua situaţie, pentru că nu cu mult timp în urmă băncile aproape te trăgeau de mânecă pe stradă ca să-ţi dea bani:, a spus el.
Isărescu a adăugat că "e greu fără bani, dar e greu şi cu bani mulţi".
Guvernatorul băncii centrale a primit, miercuri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, în cadrul unei festivităţi la care au participat câteva sute de profesori şi studenţi ai instituţiei de învăţământ superior.