Acest al doilea plan economic reprezintă o continuare a programului de măsuri anti-criză adoptat la începutul anului, a arătat şeful Guvernului, la dezbaterea în Parlament a moţiunii de cenzură depuse de PNL şi UDMR.
Planul prevede acordarea de garanţii şi ajutoare de stat pentru firme care lucrează în domenii considerate strategice, precum agricultura, construcţiile, infrastructura, turismul, mediul şi sănătatea, şi garantarea creditelor contractate de tineri pentru achiziţionarea primei locuinţe, ca o modalitate de relansare a pieţei de construcţii.
Alte măsuri incluse în program sunt sprijinirea producţiei agricole şi eliminarea sau reducerea, până la 15 iunie, a 179 taxe şi tarife parafiscale.
Senatorii şi deputaţii au început, miercuri dimineaţa, şedinţa de plen consacrată dezbaterii şi votării moţiunii de cenzură "Marea păcăleală - PDL-PSD", semnată de 124 de parlamentari ai PNL şi UDMR.
În textul moţiunii de cenzură, parlamentarii PNL şi UDMR propun demiterea Guvernului PDL-PSD, ca primă măsură în lupta eficientă anticriză, după 17 pagini de critici, reproşuri şi acuze legate de politica fiscal-bugetară şi măsurile luate de Executiv, pentru repolitizarea şefilor de deconcentrate şi promisiunile neonorate.
Autorităţile au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI în privinţa unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro şi asupra unui pachet total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD în valoare de 19,95 miliarde euro.
Consiliul Executiv al FMI a aprobat, pe 4 mai, acordul cu România, iar finanţarea de la Comisia Europeană a primit o zi mai târziu avizul Consiliului Afacerilor Economice şi Financiare. Primii bani de la FMI - 5 miliarde de euro - au intrat deja la rezerva BNR. Prima tranşă a împrumutului de la Comisia Europeană, de 1,5 miliarde euro, va fi virată cel târziu la începutul lunii iulie, iar a doua, de un miliard de euro, va veni spre finalul anului.