Premierul Boc a precizat, chiar în cadrul discuţiei privind ordonanţa de modificare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţiei persoanelor, că urgenţa este impusă de riscul sancţiunilor din partea Comisiei Europene.
"Practic, urgenţa este motivată de pericolul infringement-ului, de sancţionarea de către forul comunitar!", spus Boc la dezbaterea ordonanţei de urgenţă.
La rândul său, vicepremierul şi ministrul de Interne, Dan Nica, a arătat că anumite prevederi ale Legii 333 pun bariere în calea liberei circulaţii a mărfurilor, aşa cum este garantată în articolele 20 şi 38 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene.
"Modificările au ca scop eliminarea unor obligaţii de certificare, licenţiere pentru activităţi de producere a sistemelor de avarie împotriva efracţiei, care sunt nejustificate de scopul Legii 333, precum şi simplificarea unor proceduri în cazul persoanelor fizice sau juridice care sunt licenţiate sau autorizate într-unul din statele Uniunii Europene pentru desfăşurarea activităţilor de proiectare, instalare şi întreţinere a sistemelor de alarmare împotriva efracţiei", a spus Nica.
Licenţierea persoanelor fizice sau juridice din statele UE se va face astfel doar pe baza unei notificări a Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Ordonanţa de urgenţă prevede totodată simplificarea procedurilor referitoare la testarea personalului şi stabilirea egalităţii de tratatament prin aplicarea aceloraşi reguli cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi spaţiului economic european.
Nica a mai arătat că noile reglementări intră în categoria celor care fac necesară parcurgerea tuturor procedurilor de consultare.
Astfel, după ce Ministerul Economiei va realiza notificarea Comisiei Europene asupra reglementărilor propuse, eventualele propuneri vor face obiectul definitivării ordonanţei de urgenţă fie prin includerea lor în legea de aprobare, fie printr-un proiect de lege distinct.