"Contextul economic internaţional i-a pus pe gânduri pe majoritatea românilor, însă puţini sunt cei care au şi acţionat în concordanţă. Cei mai prevăzători sunt bucureştenii şi dobrogenii, 38% şi, respectiv, 35%, declarând că au făcut economii pentru situaţiile neprevăzute, iar pe primul loc în topul regiunilor care nu economisesc se află locuitorii Moldovei - 75% nu au economisit şi nici nu plănuiesc să îşi schimbe comportamentul în viitorul apropiat", se arată într-un comunicat al Aviva Asigurări de Viaţă remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.
Dintre cei care au reuşit să pună banii deoparte, doar 7% au economisit cel mult 100 euro/an. În acelaşi timp, doar 4% dintre respondenţi au declarat că au economisit peste 1.500 euro/an, peste 10% dintre aceştia fiind bucureşteni.
"Printre motivele principale care îi împiedică pe români să economisească se numără faptul că nu îşi pot permite (64%), creditele mari pe care le au în prezent (18%), lipsa încrederii în produsele financiare (13%), riscul de a-şi pierde banii investiţi (12%) sau faptul că preferă mai mult să cheltuiască banii decât să-i economisească util (7%)", se spune în comunicat.
În privinţa viitorului cei mai optimişti rămân tinerii cu vârsta cuprinsă între 25-34 de ani, 35% dintre aceştia consideră că situaţia se va schimba în bine şi că vor avea posibilitatea de a pune bani deoparte pentru situaţii neprevăzute.
Sondajul Consumer Attitudes to Savings a fost întreprins în 2008 în 25 de ţări.
Începând din 2006 România a fost inclusă în studiu. Ţările în care a avut loc cercetarea în 2008 sunt România, Franţa, Irlanda, Lituania, Spania, Ungaria, Cehia, Italia, Polonia, Rusia şi Turcia.
Asigurătorul britanic Aviva este prezent pe piaţa românească din anul 2000, prin Aviva Asigurări de Viaţă, Aviva Fond de Pensii, care activează pe piaţa fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), şi Aviva Investors România (fosta Certinvest), societate de administrare a activelor, achiziţionată în septembrie 2007.
Compania are un capital social de 132,5 milioane de lei, controlat de Aviva International Holding Limited (Marea Britanie) - 99,9998% şi CGU România Holdings SRL - 0,0002%.
Cu activităţi în acest domeniu din anul 1696, Aviva este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Marea Britanie.